X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Comisia Unificată de Control şi-a reluat activitatea după o pauză de şapte luni

30 ian. 2015,, 13:00   Politică
3585 0
Foto: okk-pridnestrovie.org
După o pauză de şapte luni, ieri a fost deblocată activitatea Comisiei Unificate de Control (CUC), a relatat copreşedintele Comisiei din partea Moldovei, generalul Ion Solonenco, contactat de "Infotag".

El a menţionat că părţile au ajuns la consens în privinţa unei serii de subiecte ce pînă de curînd generau disonanţe.

"Partea moldovenească a reuşit ca pe ordinea de zi să fie inclus subiectul privind libera circulaţie în Zona de Securitate (ZS). Contradicţii a provocat cuvîntul "cetăţenilor". În opinia delegaţiei transnistrene, în această categorie pot fi incluși toţi cetăţenii, inclusiv cei ai RMN. Nu am fost de acord cu o asemenea interpretare, deoarece de jure nu există asemenea formaţiune ca RMN. S-a decis că spre şedinţa din 4 februarie toate părţile-membre ale CUC vor pregăti în scris interpretarea proprie a rezolvării problemei liberei circulaţii în ZS", a spus Solonenco.

Potrivit spuselor sale, a fost rezolvat un alt subiect principial – monitorizarea activităţii structurilor de forţă în ZS.

"Deseori ne confruntăm cu apariţia în zonă a unor subdiviziuni de forţă, a persoanelor înarmate. În legătură cu acest fapt, apare necesitatea de a afla ce fel de oameni sînt, scopul aflării. Asemenea verificări pe viitor vor fi desfăşurate de reprezentanţii OSCE, Ucrainei şi Rusiei, dar nu fără participarea Moldovei şi Transnistriei. Considerăm că este o decizie importantă", a spus el.

Solonenco a menţionat că timp de şapte luni s-au acumulat 47 de subiecte ce necesită rezolvare urgentă, la care se va purcede la şedinţele următoare.

Copreşedintele CUC nu consideră că operaţiunea de pacificare de pe Nistru este inutilă şi ineficientă.

„În urmă cu 23 de ani, pacificatorii au oprit vărsarea de sînge pe Nistru. Acum îşi îndeplinesc sarcina principală – menţin pacea în regiune. Discuţiile în privinţa configurării operaţiunii de pacificare nu fac parte din competenţele participanţilor. Pentru aceasta există reprezentanţi politici ai părţilor. Există OSCE şi se desfăşoară activitate în cadrul formatului de negocieri "5+2", care şi trebuie să identifice calea de rezolvare a problemei transnistrene", a spus Solonenco.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?