X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Măsurile administrative ale BNM au încetinit creşterea cursului dolarului faţă de leu

28 ian. 2015,, 16:30   Economie
4277 0
Foto: dosug.md
Măsurile administrative ale Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) au încetinit creşterea dolarului SUA faţă de leul moldovenesc. Miercuri, la casele de schimb valutar şi băncile comerciale dolarul în numerar se vindea la un preţ cu o diferenţă de 10 bani: 18,05-18,15 MDL:$1.

Analiştii şi dealerii asociază acest fapt cu acţiunile regulatorului pieţei, care a îndemnat băncile "să vîndă valută pe piaţă", la un preţ maxim de aproape de cursul oficial, stabilit de BNM.

La obţinerea acţiunilor coordonate pentru a nu majora cursul de vînzare a valutei au ajutat şedinţele Asociaţiei Băncilor din Moldova (ABM), în cadrul cărora preşedinţii băncilor comerciale au convenit să stabilească cursul de vînzare a valutei în numerar în limitele a 10 bani de la cursul oficial al leului faţă de dolarul SUA şi euro.

"La încetinirea deprecierii leului faţă de dolar contribuie poziţia regulatorului, ai cărui dealeri cel mai des ies pe piaţă cu vînzări. Totodată, ei satisfac cererile participanţilor pieţei de vînzare a valutei doar în limitele a 10-15%. Un alt factor important este faptul că BNM vinde valută la un curs aproape de cel oficial, cam cu cîţiva bani mai mult, atunci cînd anterior diferenţa atingea uneori 20 şi mai mulţi bani", a spus interlocutorul agenţiei.

Alţi participanţi ai pieţei asociază "încetinirea căderii leului" cu sfîrşitul lunilor, cînd agenţii economici încheie luna ianuarie resimţind deficit de lei şi fiind nevoiţi să vîndă valută. Totodată, ei atrag atenţia la faptul că multe cereri de valută ale importatorilor rămîn nesatisfăcute, ceea ce va propulsa trendul de curs.

"Pentru tărie leul are nevoie nu de plăcuţe pe panourile de curs, ci de o economie în creştere, investiţii directe în ţară şi, desigur, export, venitul din care va schimba rapid situaţia de pe piaţa valutară datorită depăşirii cererii prin ofertă", subliniază dealerii.

Totuşi, ei au mai menționat următorii factori negativi: lipsa Guvernului, a bugetului şi politicii fiscale pentru anul 2015.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?