X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, pagini de istorie

18 ian. 2015,, 11:00   Societate
13847 0

Foto: monument.sit.md

Cîndva a fost primul furnizor de apă din Chișinău, iar odată cu el au fost construite și primele conducte de apă din oraș. Este vorba despre Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău.

Fostul turn de apă sau Castelul de Apă este un monument de arhitectură industrială, realizat în stil eclectic și se află la intersecția străzilor Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni și Alexei Mateevici. A fost construit la inițiativa primului primar al capitalei, Carol Schmidt, alături de un alt turn – geamăn al acestuia, dar care în anul 1963 a fost aruncat în aer.

Această clădire a fost turn de apă din anul 1892 pînă în 1940, devenind apoi foișor de foc. Castelul a rezistat în urma mai multor cutremure, iar acest fapt se datorează în special temeliei trainice.

În 1980, aici au fost filmate scene pentru filmul „Unde ești, iubire”, în care a jucat Sofia Rotaru cu regretatul Grigore Grigoriu. În acest an turnul a fost închis și construit din piatră, așa cum pînă atunci acesta era din lemn. Ulterior, după cinci ani, el s-a redeschis ca muzeu al Chișinăului.

Astăzi muzeul găzduiește o expoziție permanentă „Istoria orașului”, care cuprinde exponate originale, lucruri unicat din întreaga țară, ce relatează istoria capitalei din secolul XV și pînă în anii 1980. Muzeograful turnului spune că „anul acesta este numit „Anul lui Carol Schmidt” și cu această ocazie există o sală dedicată în totalmente acestuia. În rest, la muzeu se întîlnesc colecții de haine, pălării, o oală găsită pe teritoriul Chișinăului, care datează din secolul al III-lea, și multe alte lucruri interesante ce merită cu adevărat văzute. Terasa de la ultimul etaj al castelului permite să privești întreg orașul de la înălțime și să îi admiri frumusețea, așa cum nu o poți face din alt loc al capitalei.

Redeschiderea a avut loc pe 6 septembrie 2013, după o perioadă de 8 ani, în care muzeul a fost închis pentru restaurare. Aici se află patru săli de expoziție. Intrarea este gratuită, iar muzeul pune la dispoziția vizitatorilor și un ghid, în care este expusă istoria turnului și a exponatelor aflate în el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?