Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

Un cunoscut analist politic pledează pentru participarea PCRM la guvernare

16 ian. 2015,, 16:30   Politică
7333 3
Foto: curentul.md
Cunoscutul analist politic Vladimir Socor consideră că "o soluţie mai durabilă, mai solidă ar fi includerea reprezentanţilor Partidului Comuniştilor în Guvern, şi nu opţiunea unui executiv minoritar cu susţinere parlamentară comunistă".

Potrivit agenţiei "Infotag", în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, el a declarat că în contextul dialogului democraţilor şi liberal-democraţilor cu Partidul Comuniştilor, se iau în vedere două posibilităţi: fie o coaliţie guvernamentală cu participarea PCRM, fie o alianţă parlamentară în care PCRM ar susţine un guvern minoritar format de PD şi PLDM.

"După părerea mea, o soluţie mai durabilă, mai solidă ar fi participarea comuniştilor la guvernare. În caz contrar, dacă se ajunge la o înţelegere prin care PCRM ar susţine din parlament un guvern minoritar fără participare comunistă, atunci comuniştii ar încerca la fiecare pas să stoarcă un preţ din partea cabinetului de miniştri. Va fi o tocmeală permanentă, la fiecare pas, la fiecare vot, la fiecare iniţiativă PCRM va încerca să-şi vîndă susţinerea. Însă dacă PCRM este inclus în guvern, atunci el va căpăta o coresponsabilitate pentru funcţionarea pe termen lung a executivului", spune Vladimir Socor, care consideră că o coaliţie cu comuniştii nu ar submina parcursul european al ţării.

În opinia lui, negocierile au ajuns în impas din cauza insistenţei Partidului Liberal de a avea un număr mare de posturi în stat şi, posibil, de a obţine acordul celorlalte partide pentru ca postul de şef al statului să revină Partidului Liberal în anul 2016".

"Eu cred că liderul PL, Mihai Ghimpu, în parte, exercită şantaje inclusiv cu scopul, printre altele, de a provoca o ruptură în Partidul Liberal Democrat, între domnii Leancă şi Filat. Domnul Ghimpu este un politician distructiv. Pe unde a trecut, a semănat haos", consideră el.

În opinia lui, "PLDM ar trebui să combată corupţia reprezentată de către cercurile din jurul lui Plahotniuc".

"În loc de aceasta s-a continuat şi în campania electorală coaliţia de guvernare pe baza unui pact neoficial, nescris, de neagresiune între cele două partide", a declarat analistul politic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?