X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Vînătorii nu se grăbesc să-și pună armele în cui

13 ian. 2015,, 18:00   Societate
6175 1
Foto: newsmoldova.ru
„Pe parcursul a jumătate de secol de funcționare a programului de creștere a fazanilor în Moldova, noi nu doar am înregistrat succese în acest domeniu, dar am acumulat și o experiență bogată, pe care o împărtășim colegilor noștri din diferite țări”, a declarat pentru NOI.md președintele Asociației Vînătorilor și Pescarilor din Moldova, Oleg Ciocoi.

Interlocutorul a precizat că, în pofida faptului că sezonul de vînătoare s-a încheiat duminica trecută, membrii asociației nu se grăbesc să-și pună armele în cui, or, vînătoarea de cîini sălbatici și vulpi este permisă anul împrejur.

„Cît privește fazanul, populația acestor păsări crește pe an ce trece. Există schimbări pozitive și după așa-zisa înnoire a sîngelui la aceste păsări. Anul trecut noi am renunțat la incubarea ouălor și am procurat 20 de mii de fazani de 10 săptămîni din România și Ungaria. Totodată, nu am renunțat la sistemul de pregătire pentru eliberarea fazanilor, care s-a dovedit a fi unul eficient. La fel ca pe parcursul a mai mulți ani, timp de 2-3 săptămîni păsările erau crescute în voliere speciale în imediata apropiere de locul viitorului habitat al fazanilor, după care eliberam păsările în grupuri”, a menționat principalul vînător al țării.

Oleg Ciocoi a explicat că la prima etapă păsările se hrănesc nu departe de voliere, iar treptat se îndepărtează de locul unde trăiau anterior. Al doilea grup de păsări se acomodează mai ușor pe teritoriul respectiv, iar al treilea grup practic nu mai întîmpină niciun fel de probleme.

„În acest an planificăm să eliberăm deja 25-30 de mii de fazani. Intenționăm să cumpărăm puiet și din alte țări – Polonia, Cehia, Slovenia”, a comunicat specialistul.

Oleg Ciocoi a amintit că membrii Asociației respectă cu strictețe o regulă: pe parcursul unui sezon se permite vînarea unui număr de cel mult 2/3 dintre păsările eliberate. Restul păsărilor rămîn pentru completarea populației.

„Fazanul este probabil cea mai de succes specie din cadrul programului de creștere a animalelor pentru vînat, însă succesele noastre ar fi mult mai mari dacă la noi ar funcționa un program de stat. Vînătoarea, turismul de vînătoare sînt ramuri ale economiei, și nu doar ceva de agrement. Anul trecut am solicitat Ministerului Mediului să ne ofere circa 800 de mii de lei pentru programul de creștere a animalelor pentru vînat, însă am fost refuzați. Poate după constituirea noului guvern situația se va schimba în bine”, a conchis Oleg Ciocoi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?