Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4052

Leul moldovenesc, o monedă greu de schimbat în România

26 dec. 2014,, 16:30   Economie
6153 4

Foto: livejournal.com

Leul moldovenesc este pe cale de dispariţie în casele de schimb din România. Deşi pot cumpăra tot felul de valute exotice, inclusiv yeni japonezi, românii nu au acces la moneda statului vecin. Asta este o problemă mai ales pentru studenţii basarabeni şi muncitorii de peste Prut care vor să meargă acasă de sărbători.

La cele mai multe case de schimb, răspunsul e același: „Nu lucrăm cu ele”.

Si băncile au aceeaşi politică. Puţine acceptă să schimbe lei moldovenesti.

Aceasta este una dintre problemele pe care le au mii de cetăţeni moldoveni care învaţă sau lucrează în România.

„Am fost la vreo zece bănci pe aici în Oradea. Pur şi simplu nu schimbă aşa valută. Nu este să schimbe din lei. Schimbă în euro, dolari, dar nu în lei moldoveneşti”, spune Andrean Rotaru, student din Republica Moldova.

„Nu am găsit niciun schimb valutar în Oradea sau bancă să aibă lei moldoveneşti. Însă sunt toate celelelate valute, în afară de leu moldovenesc”, spune un alt student de peste Prut, Dinu Chitoroagă.

Consultantul în afaceri Dacian Paladi explică de ce leul moldovenesc nu este o monedă folosită în România, dar la casele de schimb se pot converti leii românești în yen sau liră turcească: „Pentru că au economii puternice, monedele lor joacă pe pieţele internaţionale valutare. Deocamdată, Republica Moldova este un jucător mic, mic, mic foarte mic”.

În fiecare zi, leul moldovenesc este cotat de către Banca Naţională a României, alături de alte 29 de valute. De exemplu, la sfârşitul săptămânii trecute, un leu moldovenesc valora 23 de bani. Dar băncile şi casele de schimb nu au această valută pentru că cererea şi oferta sunt mici.

„Piaţa nu este alimentată oficial, nu mai suntem în vremea planificării centralizate, când prin plan se repartizau diferite valori. Acum, dacă o bancă are lei moldoveneşti, îi tranzacţionează, dar pentru asta este nevoie în primul rând să vină această monedă într-o anumită bancă sau la o anumită casă de schimb”, explică Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

Aşa că cetăţenii moldoveni se descurcă cum pot.

„Noi cel mai bine căutăm oameni, tot moldoveni, care au valută şi aşa ne înţelegem între noi şi schimbăm, adică tot între moldoveni”, spune Andrean Rotaru.

Până în prezent, în România s-au stabilit şi au dobândit cetăţenie 400.000 de moldoveni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?