Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Ion Sturza face aluzie la acte de corupţie în Guvernul Leancă

24 dec. 2014,, 08:15   Politică
6999 3
Foto: voceabasarabiei.net
Fostul prim-ministru Ion Sturza face aluzie la acte de corupţie în Guvernul Leancă. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Sturza a comentat ultima decizie a cabinetului de miniştri privind achitarea compensaţiei businessmanului francez Franck Arif, de 35,1 milioane de lei (1,8 mil. euro), relatează agenţia "Infotag".

Guvernul a decis să reglementeze paşnic acest diferend cu businessmanul, care, cîştigînd concursul pentru dreptul de a deschide la Aeroportul Chişinău un magazin duty free în 2009, aşa şi nu i s-a permis să o facă. Din 2010 a durat litigiul în instanţele internaţionale, unde interesele Moldovei, pentru un onorariu impunător, erau protejate de compania de avocaţi DLA Piper. Grupul de lucru a convins Guvernul că, datorită bunei apărări în judecată, cazul, în esenţă, a fost cîştigat de Moldova, deoarece suma solicitată a fost redusă considerabil. În final, la ultima şedinţă Guvernul a aprobat achitarea sumei de 35,1 milioane de lei.

Ion Sturza a catalogat situația drept „o gogoaşă marca Șor & Co, sub înaltul patronaj al Guvernului Filat şi al justiţiei moldoveneşti «incoruptibile»”.

„De astă dată achitată, cu multă generozitate, în ultima şedinţă a Guvernului Leancă. Un litigiu pe o investiţie blocată de Șor, în aeroportul lui Șor, de doar 200 de mii de dolari, s-a transformat într-o notă de plată de... 2,25 milioane USD pentru toţi moldovenii!!! Cîte «bomboane» ar fi trebuit să vîndă prietenul tuturor guvernelor, «păgubitul» Franck Arif, în duty free-urile din aeroportul Chişinău pentru a «cîştiga» aceşti 2,25 milioane de dolari? Răspuns: întreaga producţie pentru cinci ani a fabricii «Bucuria»...”, scrie Sturza. El consideră această tranzacţie „o escrocherie genială”, „demnă de invidia lui Ilf şi Petrov”.

În concluzie, Ion Sturza pune întrebări retorice. El îl întreabă pe prim-ministrul Iurie Leancă: „De ce anume în ultima şedinţă de guvern? Nu sînteţi sigur că veţi guverna şi în continuare?”

Ex-premierul a adresat o întrebare fostului ministru al Justiţiei, Oleg Efrim: „Ce v-a determinat să declaraţi că-i veţi da pe mîna procurorilor? Supărarea pe (deocamdată) şefii în exerciţiu şi de partid sau încercarea de a justifica cheltuielile de 850 de mii de lei cu avocaţii implicaţi în proces?”, se întreabă Sturza, conchizînd aluziv că „şi-a făcut cineva plinul pe ultima sută de metri”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?