Transnistria stiri: 1405
Preşedintele stiri: 4065

Medicii rezidenți din țară învaţă prin simulare procesul naşterii unui copil

10 dec. 2014,, 10:15   Societate
2579 0
Foto: tv-life.info
Medicii rezidenți din țara noastră au posibilitatea, în premieră, să învețe prin simulare să facă față unei nașteri complicate și să acționeze corect în situațiile în care copilul se naște prematur sau cu malformații. Procedeele sunt realizate cu ajutorul manechinelor și a monitoarelor, în cadrul Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală.

Studenții simulează un proces de naștere cu ajutorul unui manechin și a monitoarelor. Programul include un scenariu, elaborat anterior de medici.

"Scenariul propriu zis ar însemna niște parametri pentru anumite stări fie fiziologice sau patologice incluse în softul calculatorului. Iar manechinul se comportă exact așa cum sunt stabiliți acești parametri", a declarat directorul Centrului Universitar de simulare în instruirea Medicală, Andrei Romancenco.

În asemenea mod, medicii rezidenți își pot dezvolta abilități practice în domeniul obstetricii și pediatriei, ceea ce anterior nu era posibil.

"Sunt situații care se întâlnesc o dată sau de două ori în viața unui medic practician. Ceea ce ține de situații de urgență în naștere, situații de urgență a unei femei însărcinate și a unui nou născut", a afirmat șeful Departamentului Externe de la Universitatea de Medicină, Rodica Grama.

Medicii rezidenți sunt încântați de noile posibilități: "Am făcut tot posibilul, aplicând manevre de la simplu la compus, am ajutat pacienta să nască un copil sănătos și fără traumatisme".

"În orice situație cred că m-ar ajuta să evit orice obstacol și dificultate pe care aș întâlni-o într-un caz real".

Instruirea prin simulare în domeniul obstetricii și ginecologiei este realizată în cadrul unui proiect finanțat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare și Cooperare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?