Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Ghimpu despre funcții și mandate

9 dec. 2014,, 10:32   Politică
33052 33

Foto: noi.md

Partidul din cadrul viitoarei coaliții de guvernare, care a obținut cele mai multe mandate, va avea dreptul să aleagă primul instituția pe care o va dirija, după care va veni rîndul celorlalte două partide, în ordine descrescătoare. despre aceasta a vorbit liderul PL, Mihai Ghimpu în cadrul unei emisiuni televizate, ieri, 8 decembrie.

Totodată, partidele din coaliție va trebui să agreeze o modalitate de alegere a șefului statului pentru ca în 2016 țara să nu ajungă din nou în impas. Probleme cu alegerea Guvernului și președintelui Parlamentului nu se prevăd. În ambele cazuri, majoritatea parlamentară deține cele 51 voturi necesare.

„Avem trei funcții în stat: premier, președinte de Parlament și președintele țării. Avem trei partide care vor fi la guvernare. Noi zicem așa: să aplicăm practica europeană. Cel care a obținut cele mai multe mandate - alege primul, pe urmă al doilea și al treilea. La fel și cu ministerele: În primul rînd va fi acceptul de a merge pe cale europeană. Începem cu criteriile și apoi repartizăm ministerele. Cu principiile și valorile noi le-am îndeplinit deja, ajunge”, a menționat liderul PL.

Totodată, liberalul s-a referit la instituțiile de drept, care potrivit lui trebuie să fie reformate pînă la capăt și să devină independente din punct de vedere politic. De aceea, PL nu va cere o instituție de forță în subordonare.

„Noi acum trebuie să ne așezăm și să vedem cum să reformăm instituțiile ca să aducă folos, dar să nu le avem doar la număr. Atunci am insistat ca Procuratura să revină PL. O dată ce instituțiile nu sînt independente, aparțin cuiva, nu pot aparține toate unuia sau altuia. Lucrurile nu s-au schimbat. Înseamnă că trebuie să adoptăm altă lege și să facem reformă. Instituțiile de drept trebuie să fie independente, să nu depindă de niciun partid politic. Noi vom insista asupra reformei, nu ca instituția să revină PL-ului. Instituțiile să revină la locul în care se cuvine într-un stat de drept și democratic”, a conchis politicianul.

Menționăpm că, partidul Liberal are următorii negociatori: Dorin Chirtoacă, Valeriu Munteanu și Corina Fusu. Din partea Partidului Liberal Democrat au fost delegați Valeriu Streleț, Liliana Palihovici și Iurie Țap. Democrații i-au înaintat în calitate de reprezentanți pe Andrian Candu, Sergiu Sîrbu și Pavel Filip.

Partidele pro-europene au împreună 55 de mandate, iar opoziția PSRM-PCRM are 46.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?