X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4071

Moldova este lider după volumul livrărilor de mere în Ucraina

5 dec. 2014,, 14:30   Economie
3779 1
Foto: vybor.md
Potrivit rezultatelor obţinute timp de patru luni ale sezonului 2014/2015, Moldova este lider după volumul livrărilor de mere în Ucraina, deţinînd o cotă de piaţă de 55 la sută, relatează NOI.md. Aceste date sînt citate de experţii Proiectului „Complexul Agroindustrial – Inform: legume şi fructe” («АПК-Информ: овощи & фрукты»), menţionînd că în perioada iulie-octombrie Moldova a livrat pe piaţa ucraineană circa 6 mii de mere şi ţării noastre i-au revenit circa 55 la sută din importul ucrainean de aceste produse în perioada raportată.

Totodată, nemijlocit în octombrie 2014 Moldova a cedat Poloniei primul loc în clasamentul ţărilor furnizoare de mere pe piaţa ucraineană. Potrivit datelor statisticii oficiale, în cea de-a doua lună a toamnei 2014 Ucraina a achiziţionat de la Moldova 1,3 de mii de toane de mere sau aproape de două ori mai puţin, decît cu o lună în urmă. Drept urmare, în luna octombrie curent, principalul furnizor de mere în Ucraina a fost Polonia, cărei i-au revenit 54 la sută din volumul total al importului ucrainean de mere. Cota Moldovei în octombrie a constituit 46 la sută.

Potrivit datelor oficiale, în octombrie 2014 Ucraina a importat 3 mii de tone de mere, ceea ce a depăşit indicele înregistrat în această lună în ultimii cinci ani. Totodată, faţă de aceeaşi lună a anului trecut volumul livrărilor a crescut de 18 ori. În total, în primele patru luni ale sezonului 2014/2015 Ucraina a achiziţionat pe piaţa externă 11 mii de toane, ceea ce depăşeşte de 6,5 ori indicii înregistraţi în aceeaşi perioadă a sezonului precedent. De menţionat, că în iulie-octombrie a anului trecut Moldova n-a livrat deloc mere în Ucraina şi astfel, nu a fost inclusă în lista ţărilor furnizoare de mere pe piaţa ucraineană.

Experţii menţionează că în urma interdicţiilor de livrare a fructelor din UE şi Moldova în Rusia preţurile la mere în Polonia şi Moldova s-au redus considerabil faţă de anul trecut, ceea ce a permis acestor produse să concureze cu merele din gospodăriile autohtone pe piaţa ucraineană. Totodată, Rosselihoznadzor a declarat că suspectează Ucraina de reexportul merelor moldoveneşti, ameninţînd cu interdicţia asupra livrărilor acestora în Rusia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?