Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

În Moldova au fost reduse tarifele pentru certificarea produselor agricole destinate exportului

27 noi. 2014,, 10:30   Economie
3037 0
Foto: kapital.kz
În Moldova au fost reduse costurile de testare pentru produsele destinate exportului, în scopul facilitării exportului produselor moldovenești peste hotare. Informația a fost comunicată de Secretariatul Consiliului Economic a prim-ministrului, care a amintit că acest subiect a fost discutat cu mediul de afaceri în cadrul ședinței Consiliului Economic din septembrie 2014 și atunci prim-ministrul Iurie Leancă a solicitat anterior instituțiilor responsabile să revizuiască unele tarife aplicate la certificarea produselor pentru export, informează NOI.md.

În urma unor ședințe tehnice organizate de Secretariatul Consiliului Economic al prim-ministrului, mai multe laboratoare aflate în subordinea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerului Sănătății și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au redus tarifele de testare a produselor agricole și agroalimentare destinate exportului.

Centrul de Standardizare și Experimentare a Calității Producției de Conserve a redus tarifele la investigațiile de laborator la pesticide și nitrați în produsele de origine vegetală cu 19% - 32%. Spre exemplu, tariful pentru determinarea pesticidului a fost redus la 205 lei fața de 300,9 lei – tariful aplicat anterior.

Centrul Național de Vinificație și Certificare a Producției Alcoolice a redus tarifele sale cu 20% pentru companiile care își onorează obligațiunile de plată și anume în cazul achitării la timp a costului serviciilor prestate de laborator. Alte reduceri de care beneficiază solicitantul includ efectuarea testelor gratuite pentru Certificatul VI-1 pentru companiile care exportă prima data în UE și costul redus pentru testarea repetată a materialului din același lot.

Centrul de Standardizare și Stabilire a Calității Nutrețurilor și Produselor Cerealiere a micșorat cu 20% prețul testelor de laborator. Spre exemplu, tariful nou pentru analize de laborator pentru mostre de soia fost redus cu 348 de lei, de la 1740 de lei la 1392 de lei.

Centrul de Stat pentru Atestarea și Omologarea Produselor pe Uz Fitosanitar și a Fertilizanților au optimizat cheltuielile de administrare, ceea ce a rezultat în micșorarea cu cca 25% a tarifelor la investigațiile de laborator pentru produsele de origine vegetală. În prezent costul unei analize clasificate după compușii organo-azotați este de 568 de lei, tariful nou fiind cu 193 de lei mai mic decît acel aplicat anterior.

De asemenea, Centrul de Stat pentru Certificarea Materialului Semincer pînă la sfîrșitul anului curent urmează să reducă cu 20% tarifele pentru testarea repetată a probei și certificarea unei probe noi din același lot.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?