X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

România și Austria propun Moldovei gaze naturale mai ieftine

20 noi. 2014,, 13:15   Economie
2491 0
Foto: basarabia.md
Companiile „Romgaz” (România) și „OMV Petrom” (Austria) au propus Republicii Moldova să-i livreze gaze naturale prin conducta Iași-Ungheni la prețul de 280-290 de dolari SUA pentru o mie metri cubi. Acest preț este cu 40-50 de dolari mai mic decît prețul la care sînt procurate gazele naturale rusești. Anunțul a fost făcut într-un interviu acordat agenției RIA Novosti de către vicepremierul, ministrul Economiei, Andrian Candu, care a menționat că volumul de gaze naturale propus de cele două companii este deocamdată prea mic pentru Moldova.

„Noi încă nu am semnat cu România contractul privind livrarea gazelor naturale prin gazoductul Iași-Ungheni. Avem două oferte, de la compania română «Romgaz» și compania austriacă «OMV Petrom», care propun combustibil la un preț mai mic decît cel rusesc, însă, din cauza volumului redus, acest lucru nu este tocmai oportun din punct de vedere economic. În acest caz trebuie de ținut cont și de impozite, transport. Deocamdată am primit aceste două oferte. Probabil, peste o săptămînă sau două trebuie de discutat cu aceste companii alte oferte, avînd în vedere schimbările de pe piața mondială. În afară de aceasta, noi am obținut un alt preț de la «Gazprom» – 331 de dolari pentru o mie de metri cubi”, a spus Andrian Candu, menționînd că oferta românească cu privire la gazele naturale constituie 280-290 de dolari, însă „procesul continuă”.

Gazoductul Iași-Ungheni a fost lansat oficial pe 27 august 2014, însă, deocamdată, rămîne nefuncțional. Guvernul Republicii Moldova declarase anterior că livrarea gazelor naturale din România va începe în luna septembrie, iar ulterior această dată a fost amînată pentru lunile octombrie și noiembrie. Gazoductul Iași-Ungheni are o lungime de 43,2 km. Capacitatea de transportare a conductei este de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, ceea ce reprezintă echivalentul volumului anual al gazelor naturale importate de Moldova fără regiunea transnistreană. La prima etapă România va livra Moldovei prin noua conductă pînă la 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an. Următoarea etapă prevede construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, care va avea o lungime de 130 km. UE promite să aloce în acest sens 10 milioane de euro. Costul total al proiectului va constitui circa 70 de milioane de euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?