Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Un fizician din Moldova reuşeşte să se apere de cei care îi piratează lucrările

19 noi. 2014,, 17:15   Societate
1833 0
Foto: guardmag.com
Un fizician din Moldova, autor a 60 de cărţi de specialitate în domeniul electronicii, le-a venit de hac piraţilor de pe Internet. Bărbatul a reuşit să câştige, până acum, 10 litigii privind încălcarea drepturilor de autor şi a obţinut recompense băneşti de zeci de mii de euro.

Cărţile lui Eugen Turuta au fost traduse în mai multe limbi, inclusiv germană şi chiar hindi. Savanţii din Germania îl consideră al treilea autor din Europa după gradul de popularitate de care se bucură. Paradoxal, dar în Moldova cărţile sale nu pot fi găsite.

"Regret foarte mult. Bineînţeles că nu este literatură artistică pentru a se bucura de popularitate. Sunt cărţi în domeniul electronicii, iar această este foarte importantă pentru dezvoltarea omenirii".

Acum doi ani, cercetătorul a observat că unele cărţi electronice sunt vândute fără acordul său. El a decis să lupte pentru drepturile de autor: "Sunt foarte mulţi piraţi. Încerc să mă lupt cu ei pe cât e posibil, deşi înţeleg că această luptă nu va ajunge niciodată la final".

În total, fizicianul a depus 36 de cereri de chemare în judecată, dintre care 10 procese le-a câştigat deja. Printre cei care au fost obligaţi să-i plătească despăgubiri sunt portaluri web importante din Canada, şi Germania.

Totuşi, miza principală nu sunt banii, spune autorul moldovean: "Majoritatea judecătorilor din Moldova urmăresc cu atenţie cauzele mele, le compară cu jurisprudenţa internaţională. Sper că datorită acestor verdicte despre Moldova se va afla în spaţiul juridic internaţional".

Cercetătorul, în vârstă de 64 ani, a renunţat la serviciile avocaţilor şi îşi apără drepturile de unul singur.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?