Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4059

Ghimpu a lansat un apel la adresa partidelor proeuropene

13 noi. 2014,, 14:30   Politică
4260 15
Foto: eurasia.kg
Partidul Liberal îndeamnă partidele proeuropene să-și asume, alături de formațiune, demersul aderării Republicii Moldova la NATO. Un apel în acest sens a fost exprimat de liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, informează NOI.md.

Politicianul a adus drept argument în favoarea demersului pro-NATO faptul că circa 80 la sută dintre cetățenii moldoveni trăiesc cu frica în sîn și au nevoie de protecție. Liberalul a precizat că partidul său va insista pe modificarea statutului de neutralitate al țării, prevăzut în Constituție.

„Pentru ca noi să ne putem construi un drum liber, Republica Moldova are nevoie de umbrela NATO.Niciun stat din fostele state socialiste, din 1990 încoace, precum și dințările baltice, n-a aderat la UE fără a deveni membrul al NATO. Iată de ce noi considerăm că partidele proeuropene trebuie să-și asume, așa cum și noi ne-am asumat, integrarea în NATO. E grea povară, dar decît să avem relații strategice cu Rusia, care astăzi împușcă în fratele său, mai bine în NATO. La fiecare colț de drum stă cîte un tanc al Federației Ruse și la Kremlin se află butonul. Doar NATO ne poate oferi acest scut”, a menționat Ghimpu.

Reprezentanții PL au enumerat șapte priorități ale formațiunii, care vor face posibilă aderarea Moldovei la Alianța Nord-Atlantică. Printre acestea se numără creșterea cheltuielilor de apărare pînă la 2% din PIB, transformarea corpului de ofițeri într-un corp de elită al societății, crearea unei companii specializate în producerea tehnicii militare, amplasarea pe teritoriul țării a unităților armatei naționale în funcție de necesitățile de apărare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?