Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Fermierii din Moldova vor beneficia de 1,2 de milioane de dolari pentru achiziţionarea sistemelor de irigare

12 noi. 2014,, 12:00   Economie
2814 0
Foto: academic.ru
Consiliul de Observatori (CO) al FPM Moldova, constituit din membri ai Guvernului și reprezentanți ai societății civile și condus de prim-ministrul Iurie Leancă, a aprobat astăzi planul de finalizare a Programului Compact în valoare de 262 de milioane de dolari al Guvernului SUA, informează NOI.md.

Documentul aprobat prevede acțiunile ce vor fi întreprinse pînă pe 1 septembrie 2015, cînd oficial se încheie Programul Compact, dar și în perioada imediat următoare finalizării Programului, pentru a asigura durabilitatea investițiilor în infrastructura drumului și agricultură, inclusiv sectorul de irigare.

Potrivit planului, în 2015 FPM Moldova, instituția care pune în aplicare Programul Compact, va asigura executarea lucrărilor de reabilitare a opt sisteme de irigare ce urmează să fie date în exploatare în vara anului viitor, va monitoriza calitatea drumului Sărăteni-Soroca reabilitat și deschis pentru traficul rutier, va continua creditarea infrastructurii postrecoltare etc. De asemenea, cele zece sisteme de irigare reabilitate vor fi transmise în folosință agricultorilor care au constituit Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigare.

Vicedirectorul misiunii Corporaţiei Provocările Mileniului, Jeffrey Goveia, a informat membrii CO că planul aprobat urmează să fie revizuit în 2015, în funcţie de rezultatul derulării activităţilor Programului Compact.

Premierul Iurie Leancă a vorbit despre necesitatea utilizării resurselor FPM Moldova pentru punerea în aplicare a unor noi proiecte de dezvoltare a infrastructurii după finalizarea Programului Compact.

Totodată, CO a aprobat realocarea sumei de 1,2 milioane dolari din fondurile Compact pentru susținerea fermierilor mici care intenționează să procure echipamente de irigare și să dezvolte afaceri agricole. CO a convenit să revină în 2015 asupra unor mecanisme de susţinere a fermierilor din aria sistemelor de irigare reabilitate, utilizînd resursele din creditele Compact rambursate.

În cadrul aceleași ședințe, membrii CO au aprobat raportul de audit al operațiunilor financiare efectuate în cadrul programului Compact, care este unul pozitiv, și confirmă gestionarea corectă și eficientă a mijloacelor financiare debursate pentru activitățile Compact.

Notă: Programul Compact, finanțat de Guvernul SUA prin intermediul Corporației Provocările Mileniului, are o valoare de 262 de milioane USD și își propune să contribuie în perioada 2010-2015 la creşterea veniturilor populaţiei din Republica Moldova prin dezvoltarea infrastructurii drumurilor, renovarea sistemelor de irigare şi stimularea trecerii la o agricultură performantă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?