X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Sturza: Permiteți-mi să vă spun, dragi români, că nu e așa

11 noi. 2014,, 10:40   Politică
15412 25
Foto: ipn.md
Ex-prim-ministrul moldovean Ion Sturza, astăzi om de afaceri în România, a postat în rețelele sociale o critică ironică referitoare la calculele economiștilor români privind costurile suportate de România în cazul unirii cu Republica Moldova, informează NOI.md.

La începutul carierei mele, în anii '80, am activat o perioadă scurtă de timp la Institutul de Planificare. Eram responsabil de prognoza de dezvoltare economică a RSS Moldovenești pînă în anul 2000. Cum o realizam pe aceasta? Simplu, prin metoda extrapolării. Luam baza de date (statistica sovietică) și o extindeam imaginar, pe placul meu. Aveam eu dispoziție bună – și ritmul era alert, dacă nu – nu. Statistici, metodologii, analize, baze de date solide – nimic din astea. Doar imaginația unui tînăr „cercetător”. Culmea, eforturile mele erau validate și aprobate la cele mai înalte foruri de partid – conferințe, congrese etc.

Cam așa se întîmplă și cu „analizele” oferite de un redutabil ziar de la București, care ne informează bombastic că o eventuală „cădere a zidului de pe Prut” (similară celui berlinez), ar costa România nici mai mult, nici mai puțin 200 (două sute!) de miliarde de dolari.

Impresionant și chiar înspăimîntător pentru frați, nu-i așa? O analiză de tipul Gosplan-ului sovietic, lipsită de bun simț și de perceperea realității, dragi tovarăși. O estimare care denotă o mare aroganță a unora de la București, care n-au trecut Prutul niciodată în viața lor, dar care consideră Moldova de azi un pămînt al nimănui, fără curent electric, telefonie mobilă, apă potabilă etc. Cu milioane de sărăntoci gata să se înfigă în trupul Țării…

Permiteți-mi să vă spun, dragi români, că nu este așa. Pentru a vă convinge, nu aveți decît să treceți Prutul.
P.S. De-ar trece odată alegerile, cumpăna inevitabilă…

Nu că aș fi eu mare unionist, mai degrabă – realist. Dar cu așa „analize”, zidul peste Prut va sta veșnic...

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?