X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 161
Transnistria stiri: 1458

Concepția lui Putin: Lumea pînă și după Valdai

28 oct. 2014,, 09:00   Externe
5457 4
Foto: agerpres.ro
Citatele din discursul președintelui Vladimir Putin privind noua arhitectură a relațiilor internaționale au apărut pe internet.

Însă, în ziarele și mass-media din SUA și Occident există foarte puține comentarii privind acest discurs. De obicei, așa se întîmplă cînd analiza este foarte concretă și ea nu place atît de mult încît pur și simplu este ignorată.

Anul acesta, în pofida sancțiunilor și cererilor de a „izola” Rusia, la ședințele Clubului de discuții Valdai au sosit 108 de experți din 25 de țări, inclusiv foști premieri și președinți. Majoritatea experților în domeniul relațiilor internaționale sînt convinși că discursul președintelui rus a împărțit lumea înainte și după Valdai.

„Acesta a fost un discurs foarte dur” consideră președintele Centrului Nixon, editor al revistei The National Interest, cunoscutul politolog Dmitri Simes. „Cu acest discurs putem sau nu fi de acord, însă el atrage atenția și îi obligă pe oameni să mediteze. Acesta nu este discursul unui lider, care este încolțit de sancțiuni și încearcă să găsească o ieșire demnă. Acesta este discursul liderului unei mari puteri nucleare, de care trebuie să se țină cont, indiferent dacă acest lucru place sau nu”.

La Soci, Vladimir Putin s-a referit la marile schimbări din lume, subliniază politologul Vladimir Ștol. El a expus fapte evidente: lumea nu mai este așa cum a fost în ultimii 25 de ani de după destrămarea URSS. Iar după o dominație aproape totală, Washingtonului și aliaților lui din NATO le este greu să înțeleagă acest lucru, de fapt ei nici nu vor să facă acest lucru, consideră Vladimir Ștol.

„S-a refăcut și a crescut considerabil China. Același lucru poate fi spus și despre India și Brazilia. Evident și despre Rusia. Uneori, nu numai în politica externă, dar și în relațiile simple este foarte greu să înțelegi că trebuie să te consulți cu cineva, să faci compromisuri, să ții cont de o altă opinie. Însă de această transformare va trebui să se țină cont. Altfel nu se poate”.

Vladimir Putin a schițat elementele noii structuri a securității mondiale în curs de formare, a relevat Dmitri Viatkin, deputat al Dumei de Stat. În lume s-a format un sistem politic multipolar.

„Nu mai poate exista ordinea mondială pe care încearcă să o impună SUA. SUA nu mai fac față rolului pe care și l-au asumat. Ele nu mai pot asigura lumii securitatea. Dimpotrivă acțiunile lor dau naștere la un haos și mai mare”.

După cum consideră ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în calea dialogului cu Washingtonul, Rusia are o singură piedică – Washingtonul. Propunerile lui sînt orientate numai spre interesele SUA. Iar comportamentul față de Rusia, în general nu se încadrează într-un cadru decent, consideră Serghei Lavrov.

„Ei nu vorbesc direct despre schimbarea regimului. Cu toate că unii marginali din Europa vorbesc despre așa ceva. Însă este clar că nouă ni se cere să schimbăm politica. Una ar fi dacă ei ne-ar propune să căutăm ceva în comun. Însă nouă ni se spune cu totul altceva: noi știm cum trebuie să acționăm și voi trebuie să faceți acest lucru”.

Principalul lucru care a fost subliniat de președintele rus este absurditatea lumii unipolare. Mai ales în contextul incapacității Washingtonului de a gestiona cu înțelepciune influența sa, pe care a primit-o după încheierea Războiului Rece. Cînd Vladimir Putin a fost întrebat dacă discursul lui a fost acuzator sau conciliant în ceea ce îi privește pe americani, el a răspuns: „El nu este nici conciliant, nici acuzator. Aceasta este o propunere de a lucra împreună”.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав