X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4065

Un cetățean al Moldovei s-a aflat în "sclavie" timp de 10 ani în Rusia

16 oct. 2014,, 13:00   Societate
6500 10
Foto: point.md
Un cetățean al Moldovei, născut în 1964, timp de zece ani a lucrat într-o casă de lux din suburbia Moscovei. El (din motive etice numele acestuia nu îl vom indica, - nota CDM), a efectuat toate treburile casei, iar deoarece și-a pierdut pașaportul, nu putea pleca nicăieri, relatează NOI.md, cu referire la comunicatul Congresului Diasporelor Moldoveneşti.

- Recent, bărbatul s-a îmbolnăvit. El a fost diagnosticat cu cancer. Ca urmare, a devenit inapt de lucru, iar proprietarii casei au făcut tot posibilul să scape de el. Stăpînii casei au contactat-o pe fosta sa soție și i-au cerut ca bărbatul să fie luat acasă, - a comunicat Alexandr Kalinin, responsabil pentru drepturile migranţilor moldoveni în Rusia.

Potrivit lui, la Congresul Diasporelor Moldovenești s-a adresat fosta soție a lucrătorului migrant, pentru că nu știa cum să transporteze în Moldova fără acte de identitate soțul, care era într-o stare gravă.

Femeia a povestit că fostul ei soț a trăit în condiții inumane, într-o colibă.

- Cînd m-am întors după el, l-am găsit aruncat pe pămînt, în afara curții. Stăpînii casei strigau că nu vor să își asume responsabilitatea pentru el, în cazul în care va deceda la ei în casă. Cum poti sa procedezi în asemenea mod cu o persoană care timp de 10 ani a lucrat pentru tine? El nici măcar nu poate sta în picioare, l-am fotografiat cum stătea culcat pe trotuar. Pînă la urmă, are nevoie de câteva fotografii pentru perfectarea actelor, - a spus femeia.

După cum a menţionat Kalinin, ea la fel munceşte în Rusia şi întreţine trei copii. În cele din urmă au fost perfectate toate actele necesare, iar Congresul Diasporelor Moldoveneşti le-a procurat migrantului şi fostei sale soţiei bilete de tren pînă la Vălcineţ. Ieri ei au sosit în Moldova.

- Am repetat de nenumărate ori, migranții care acceptă să lucreze în mod ilegal, intră într-un cerc vicios. Mai ales că nimeni nu este asigurat de boala și orice se poate întâmpla în viață, de aceea ei trebuie să muncească numai în baza unor acte oficiale - a concluzionat Kalinin.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?