Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Ex-premierul Ion Sturza: CSI nu există de facto

12 oct. 2014,, 10:02   Societate
1927 0
Foto: interakt.md
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, consideră că CSI nu există de facto. „Comunitatea Statelor Independente a fost inventată ca să substituie în mentalitatea homo sovieticus (o expresie utilizată în raport cu oamenii cu nostalgia pentru Uniunea Sovietică, n.r.) statul care nu mai există – Uniunea Sovietică”, scrie Ion Sturza pe o reţea de socializare, citat de IPN.

Fostul premier l-a felicitat pe preşedintele Nicolae Timofti care a avut un discurs dur la adresa Rusiei în cadrul Summitului CSI din Belarus. „Bravo, domnule Preşedinte! Aţi stat la masă, nu sub masă. Aşa putem fi respectaţi şi auziţi”, menţionează în mesajul său Ion Sturza.

Cu referire la CSI, fostul premier subliniază că, în realitate, nimic demult nu mai funcţionează – nici spaţiul unic economic, nici cel social, nici cultural. „Există doar întîlnirile ritualice ale liderilor post-sovietici. Ce să le faci, mulţi dintre ei nu sînt invitaţi pe nicăieri. Şi, astfel, unde să o mai joci pe „şefu’”?! Cert este că cineva trebuie să dea dovadă de curaj, să renunţe la acest ritual păgîn şi să ne căutăm de treabă”, şi-a încheiat mesajul Ion Sturza.

Comunitatea Statelor Independente este o alianţă formată din foste republici ale Uniunii Sovietice. Nu au făcut niciodată parte din CSI cele trei ţări baltice: Estonia, Letonia şi Lituania. Georgia a părăsit CSI în 2008, iar Ucraina a anunţat că părăseşte comunitatea în anul curent, după ce mai multe porniri separatiste izbucnite pe teritoriul ţării au fost susţinute de către Rusia. Formal, Ucraina încă face parte din CSI, dar preşedintele Petro Poroşenko a refuzat să preia conducerea CSI şi a refuzat să meargă la Summitul de la Minsk.

Preşedintele Nicolae Timofti în discursul său a spus că Rusia nemotivat şi-a închis piaţa unilateral pentru produsele din Moldova, încercînd astfel să pedepsească ţara pentru faptul că a ales drept vector de dezvoltare externă integrarea europeană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?