X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Golovatiuk: Economia Moldovei se poate dezvolta doar în cazul aderării la Uniunea Vamală (VIDEO)

11 oct. 2014,, 11:45   Societate
5313 6
Foto: noi.md
„Atunci cînd îi întrebi pe adepții vectorului european de dezvoltare prin ce își explică opțiunea, aceștia răspund, de regulă, că doresc să trăiască ca în Europa. Numai că oamenii nu întotdeauna conștientizează că dorințele nu coincid de fiecare dată cu posibilitățile”, a declarat pentru NOI.md candidatul în științe economice, profesorul Universității „Jdanov” din Sankt Petersburg, Vladimir Golovatiuk

Cunoscuții economiști Elena Gorelova, Vladimir Golovatiuk, Iuliana Agarcova și Mihail Poisic și-au prezentat pe 10 octombrie studiul colectiv „Aspecte economice ale integrării eurasiatice a Moldovei”.

„Dorința oamenilor de a trăi la fel ca majoritatea europenilor este absolut normală și rezonabilă, însă nu toți înțeleg că pentru această este nevoie de o economie puternică, agricultură competitivă, instituții de stat stabile, or, în prezent nu ne putem lăuda cu așa ceva. De aceea, vectorul de dezvoltare cu UE ne va priva și de puținul pe care îl avem”, este convins expertul.

Golovatiuk a amintit că în anii 90 s-a produs deindustrializarea țării. În prezent, Moldova exportă, în mare parte, articole fabricate din materie primă subcontractată. Și asta în situația în care cîndva Moldova era o țară producătoare, cu industrie dezvoltată și agricultură industrializată.

„Toate acestea trebuie restabilite și dezvoltate, însă companiile europene și turcești nu sînt deloc interesate de acest lucru, deoarece sînt concurenții noștri direcți și mult mai puternici”, a explicat expertul.

Golovatiuk este ferm convins că „pentru a face alegerea între Est și Vest, trebuie de suprapus ce avem, ce putem produce ținînd cont de avantajele noastre, cu structura cererii partenerilor noștri potențiali”.

„Promisiunile că vom avea o piață europeană cu 500 de milioane de consumatori sînt o iluzie dulce. Rusia a impus embargo la producția alcoolică din Moldova. A compensat oare piața UE cererea pierdută?! Merele și roșiile noastre sînt mai gustoase decît cele poloneze, iar fructe și legume se consumă și în Europa. Dar cît de multe fructe și legume vindem noi în Europa?! Iată un exemplu elocvent, cînd dorințele nu coincid cu posibilitățile”, a menționat specialistul.

„Ținînd cont de toate aspectele situației create, pe care am încercat să le reflectăm în studiul nostru comun «Aspecte economice ale integrării eurasiatice a Moldovei», consider că menținerea și dezvoltarea durabilă a economiei Moldovei este posibilă doar în cazul aderării la Uniunea Vamală”, a conchis Golovatiuk.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?