Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4067

Leancă: Moldova nu-şi poate permite să fie o ţară cu un nivel scăzut al investiţiilor

6 oct. 2014,, 13:00   Economie
2437 0
Foto: noi.md
„Republica Moldova nu-şi mai poate permite să fie o ţară cu un nivel scăzut al investiţiilor directe pe cap de locuitor”, a declarat luni, în cadrul Forumului de Afaceri al Diasporei, premierul Iurie Leancă.

Potrivit agenţiei "Infotag", premierul a menţionat că, în comparaţie cu Estonia, și ea o ţară postsovietică, în Moldova nivelul investiţiilor pe cap de locuitor este de 10 ori mai mic.

"Cu astfel de indicatori nu vom reuşi să asigurăm o dezvoltare sustenabilă a ţării, să creăm locuri de muncă şi să-i atragem acasă pe cei plecaţi peste hotare. Tocmai de aceea, ne dorim să avem o platformă de comunicare cu diaspora, să discutăm proiecte esenţiale pentru a susţine iniţiativele de dezvoltare durabilă a ţării. Concetăţenii noştri care muncesc peste hotare trebuie să se cunoască între ei, iar în rezultat să apară noi afaceri şi mai multe surse financiare în ţara noastră", a spus Leancă.

Premierul a mai menţionat că doar cu o creştere economică anuală de 4,3%, economia Moldovei nu va reuşi să se debaraseze de imaginea de ţară cu investiţii reduse, nici să asigure salarii decente sau să motiveze cetăţenii să rămînă acasă.

"Pentru a progresa avem nevoie să generăm împreună soluţii, să creăm condiţii de muncă şi să atragem investiţii", a spus premierul.

În contextul alegerilor parlamentare, premierul a menţionat că îşi doreşte ca toţi actorii politici să dea dovadă de previzibilitate şi maturitate, fiind astfel asigurate alegeri libere şi corecte.

"Aceste alegeri trebuie să fie un argument în plus că Republica Moldova are nevoie de UE. Sper ca anul viitor să depunem cerere de aderare la UE, iar în doi ani să devenim ţară candidat. Pentru aceasta însă avem nevoie de susţinerea diasporei", a spus şeful Guvernului.

Reprezentantul diasporei în Azerbaidjan, Chiril Gaburici, a menţionat că toţi reprezentanţii diasporei îşi doresc claritate şi previzibilitate în politicile statului, pentru ca să fie motivaţi să facă afaceri în Moldova.

"De asemenea, ne dorim garanţii că investiţiile noastre în Moldova nu se vor pierde. Pentru aceasta însă trebuie să începem cu o schimbare de mentalitate. Asta ar însemna ca toate instituţiile implicate să vadă reprezentanţii diasporei în calitate de parteneri pentru a face investiţii în Moldova şi a dezvolta astfel economia. Trebuie să vedem împreună obstacolele şi soluţiile, elaborînd un plan comun pe care să-l realizăm în viitor", a spus Gaburici.

Şeful Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, Victor Lutenco, a menţionat că unul dintre scopurile principale ale Forumului este ca reprezentanţii diasporei să se cunoască, să creeze conexiuni între ei, să devină mai bogaţi, iar resursele obţinute să le investească în economia Republicii Moldova.

"Vă invităm să veniţi cît mai des în Republica Moldova pentru a explora oportunităţile de aici. Am organizat acest forum motivaţi de experienţa Irlandei, care a organizat Forumul economic global al diasporei, iar rezultatele au fost uimitoare. Evident, noi nu ne putem compara cu Irlanda la capitolul investiţii, număr de locuitori şi reprezentanţi ai diasporei, dar trebuie să preluăm experienţa bună şi să o implementăm şi la noi", a spus Lutenco.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?