X 
Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4060

La Ocniţa s-a deschis „Fîntîna Cadînei”

27 sep. 2014,, 14:30   Societate
7293 0
Foto: noi.md
Sîmbătă, 27 septembrie, a avut loc ceremonia de deschidere a complexului istoric „Fîntîna Cadînei”, în apropiere de satul Lipnic, raionul Ocniţa, relatează NOI.md.

La începutul lunii august 2014, un grup de iniţiativă a decis să acumuleze fonduri şi timp de 2 luni să restaureze complexul istoric Fîntîna Cadînei din satul Lipnic.

La acel moment, potrivit membrei grupului Irina Ghelbur, au reuşit să cîştige 4 mii de dolari. La proiect, care a fost realizat de către arhitectul Teodor Naval şi echipa sa, OldArchitecture, au participat sute de oameni.

La eveniment au venit numeroşi oaspeţi, inclusiv viceministrul Culturii Gheorghe Postică şi preşedintele raionului Ocniţa, Ion Tomai.

Conform legendei locale, la fîntînă, în anul 1469 sau 1470 a început renumita bătălie în care domnitorul Moldovei Ştefan cel Mare i-a învins pe tătarii de pe Volga.

Amintim că deschiderea festivă a monumentului istoric se încadrează în șirul de evenimente dedicate Zilele Europene ale Patrimoniului, care se desfăşoară în Republica Moldova în perioada 22-27 septembrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?