Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Fermieri moldoveni ameninţă cu acţiuni de protest

26 sep. 2014,, 16:00   Societate
5272 2
Foto: realitatea.md
Cetăţenii Moldovei care au terenuri agricole după traseul Tiraspol-Rîbniţa, aflat sub jurisdicţia Tiraspolului, ameninţă cu desfăşurarea pe 1 octombrie a acţiunilor de protest. Fermierii au făcut acest anunţ vineri, într-o conferinţă de presă, organizată cu ajutorul asociației Promo-Lex.

Potrivit agenţiei "Infotag", reprezentantul acesteia, Alexandru Zubco, a spus că din martie 2014 nici un fermier nu poate prelucra aceste terenuri.

"Fără succes încercăm să rezolvăm această problemă deja de mai mulţi ani. Dar situaţia devine tot mai rea. S-ar părea că odată cu adoptarea în august 2013 de către Parlament a legii Nr. 182 privind compensaţiile fermierilor, problema măcar cumva se va rezolva. Dar bani cum nu au fost aşa şi nu-s. În Guvern demnitarii ne spun că nu au finalizat mecanismul de achitare. Dar ce au făcut un an şi ceva? Pierderile noastre se estimează la 13 milioane de lei. Unde sînt aceşti bani?", a întrebat Zubco.

Fermierul Petru Bondari a promis că dacă Iurie Leancă personal nu va da ordin de soluţionare urgentă a problemei compensaţiilor, el cu consătenii săi va veni la Guvern.

"Vom bloca şi drumul Rîbniţa-Tiraspol şi postul de miliţie al Transnistriei, şi cel de pacificatori. Nu avem o altă soluţie... Funcţionarii din Guvern fac orice, numai nu rezolvarea problemelor ţăranilor", consideră el.

Locuitoarea satului Doroţcaia Vera Semenova a dezminţit informaţia conform căreia unii proprietari de terenuri au acceptat condiţiile Tiraspolului şi au încheiat contracte de arendă cu autorităţile raionului Dubăsari.

"Nici la mine în sat, nici în Cocieri nimeni nu a semnat astfel de documente", afirmă ea.

Locuitorii satelor Doroţcaia, Pogrebea, Cocieri, Vasilievca, Molovata Nouă din raionul Dubăsari, în baza documentelor moldoveneşti sînt proprietarii unor terenuri pe teritoriul controlat de Transnistria. Autorităţile regiunii nu recunosc dreptul de proprietate al ţăranilor şi le propun semnarea unor acorduri de arendare a terenurilor. Majoritatea ţăranilor nu sînt de acord şi, ca urmare, majoritatea terenurilor (cu suprafaţa totală de 6,3 mii ha) rămîn neprelucrate deja de cîţiva ani consecutiv.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?