X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4058

Patronatele consideră nejustificate un şir de modificări la politica bugetar-fiscală

26 sep. 2014,, 13:45   Economie
4366 0
Foto: archive.alfanews.md
Confederaţia Naţională a Patronatului din Republica Moldova (CNPM) consideră nejustificate un şir de propuneri ale Ministerului Finanţelor care vizează modificarea politicii bugetar-fiscale pentru anul 2015.

Potrivit agenţiei "Infotag", CNPM a analizat proiectul politicii bugetar-fiscale, iar în propunerile către Ministerul Finanţelor menţionează că nu susţine iniţiativa privind completarea art. 8 din Codul fiscal, cu un nou concept - "sisteme informaţionale computerizate", prin care ministerul vrea să certifice orice program/soft utilizat de către contribuabil în activitatea economică.

"Propunerea este nejustificată şi irealizabilă, luînd în consideraţie că softurile contabile pot fi diverse, cu ajustări individuale și ținînd cont de specificul activităţii fiecărui agent economic. De asemenea, entităţile pot utiliza programe manageriale, care nu generează informaţii pentru calcularea obligaţiilor fiscale. Aceste softuri vor trebui şi ele certificate de Ministerul Finanțelor?", se întreabă reprezentanţii patronatelor.

În opinia lor, entitatea trebuie să se conducă de necesităţile informaţionale proprii în alegerea softurilor contabile, mai ales în condiţiile dorinţei organelor abilitate de a introduce amendă în mărime de 50 de mii de lei.

"Mai mult, modificarea vine în contradicţie cu legislaţia cu privire la protecţia proprietăţii intelectuale. Companiile care realizează programe informatice deţin drepturi certificate în conformitate cu legislaţia în vigoare – licenţe pentru distribuirea exclusivă", spun patronatele.

În ceea ce priveşte modificările la art. 20, care vizează excluderea indemnizaţiilor de concediere din categoria surselor de venit neimpozabile, patronatele nu înţeleg justificarea acestei modificări, avînd în vedere că indemnizaţia de concediere nu constituie venit din munca prestată de persoana fizică, fostă angajată.

"La momentul actual, legislaţia muncii are şi aşa o mulţime de deficienţe în aplicare, iar la acestea se adaugă încă una. Statul intenţionează să-i mai ia ceva fostului salariat, care şi aşa rămîne practic fără surse de existenţă", afirmă CNPM.

Patronatele consideră neîntemeiată şi propunerea Ministerului Finanţelor, care prevede că "deducerea uzurii şi cheltuielilor pentru întreţinerea, funcţionarea şi reparaţia autoturismelor folosite de persoane cu funcţii de conducere ale contribuabilului, se permite doar pentru un singur autoturism pentru fiecare agent economic".

"Prin această modificare se limitează dreptul întreprinderilor la libertatea activităţii şi se încalcă obligaţiunea statului privind crearea unui cadrul favorabil valorificării tuturor factorilor de producţie. Mai mult, nu este clar care sînt persoanele cu funcţii de conducere ale contribuabilului. Totodată, această normă nu ţine cont de categoriile de întreprinderi, deoarece necesităţile în utilizarea automobilelor sînt diferite", spun patronatele.

Patronatele mai consideră că propunerea ministerului ca "autorităţile administraţiei publice centrale să fie responsabile de stabilirea normelor reziduurilor, deşeurilor şi perisabilităţii naturale pentru toate sectoarele economiei" nu poate fi implementată din lipsa specialiştilor în diverse domenii de activitate.

"În opinia noastră, aceste norme ar putea fi elaborate doar de instituţii de cercetare independente şi acreditate internaţional", afirmă patronatele, care consideră că "Ministerul Finanţelor are interesul de a micşora aceste norme".


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?