X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

Cibotaru: Acțiunile lui Leancă comportă anumite riscuri

22 sep. 2014,, 14:57   Politică
5469 2
Foto: noi.md
Participarea lui Iurie Leancă la acțiunea de susținere a candidaturii lui Victor Ponta la alegerile prezidențiale din România este firească, dar comportă anumite riscuri, a declarat analistul politic Viorel Cibotaru într-un interviu pentru NOI.md.

În opinia lui Ciobotaru, acțiunile lui Leancă ar putea genera discuții în cadrul PLDM, dacă acest pas nu a fost coordonat în interiorul formațiunii.

„Nu cunosc dacă vizita lui Leancă a fost coordonată în cadrul PLDM sau dacă a fost făcută în exclusivitate la inițiativa premierului, din numele său, cu respectarea protocolului. Cred totuși că acțiunea lui Leancă a fost una benefică pentru relațiile bilaterale, guvernamentale. Solidarizarea cu Victor Ponta îi va aduce o vizibilitate majoră în România, relațiile prietenești dintre cei doi fac ca această vizită să fie una firească”, a explicat Cibotaru.

Expertul a precizat că nu vede nimic neobișnuit în faptul că Leancă, fiind membru al PLDM, a ales să susțină un partid care face parte dintr-un alt grup politic european. Astfel, în timp ce PLDM face parte din Partidul Popular European, Partidul Social Democrat din România este parte a Internaționalei Socialiste.

„Sigur că există riscuri, devieri de la protocol, dar aceste acțiuni nu sînt antagoniste și nu ar trebui acceptate de o manieră critică. Și la nivel european se atestă această practică nouă de cooperare politică între partide de orientări diferite. În cazul dat există această dihotomie, întrucît cunoaștem că există o istorie a relațiilor dintre Băsescu și Filat și a relațiilor dintre Ponta și Leancă”, a menționat Viorel Cibotaru.

Menționăm că premierul Iurie Leancă a participat sîmbătă la București la evenimentul de lansare a candidaturii lui Victor Ponta pentru prezidențialele din statul vecin. Leancă a ținut un discurs în fața a 50 de mii de persoane, exprimîndu-și susținerea pentru omologul său. Declarațiile demnitarului de la Chișinău au fost criticate aspru de președintele român, Traian Băsescu.

Acum o săptămînă Victor Ponta a anunțat ideea repetării „marii uniri”, care ar urma să se producă către anul 2018. „Scopul meu este ca pînă în 2018, cu ocazia a 100 de ani de la Marea Unire, noi să fim din nou uniți și să ne putem mîndri cu faptul că sîntem români. În calitate de președinte voi face totul ca românii să fie din nou împreună”, a declarat Ponta.

Unii politologi consideră că actualele declarații unioniste ale conducerii României, chiar dacă au un caracter vădit electoral, au un scop de o perspectivă mai lungă. Este vorba despre așa-numita „integrare blîndă” a Moldovei cu România, care ar putea fi pedalată de București pentru apropierea celor două state la nivel economic și socio-cultural.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав