X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4075

Institutul „Porumbeni” este dispus să însămînțeze cu porumb toată Europa (VIDEO)

19 sep. 2014,, 16:30   Economie
16772 0
Foto: noi.md
„În anii '90 noi produceam și vindeam pînă la 200 de mii de semințe de porumb, cu care erau însămînțate 10 milioane de hectare din cele 22 de milioane de hectare din URSS, destinate acestei culturi. În prezent, noi am putea însămînța cu porumb toate terenurile destinate acestei culturi în statele europene”, a declarat pentru NOI.md vicedirectorul pentru știință din cadrul Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”, doctorul în științe Vasile Maticiuc.

Potrivit interlocutorului, „porumbul este cea mai importantă cultură pentru Moldova”. „Este greu de estimat toate avantajele și folosul porumbului, care este și furaj pentru animale și păsări, și crupă și făină pentru cea mai preferată mîncare a moldovenilor – mămăliga. Chiar și deșeurile porumbului sînt folosite integral pentru obținerea etanolului”.

„Iată de ce sînt deosebit de bucuros că în ziua cînd institutul nostru a împlinit 40 de ani, în Moldova a fost instituit Festivalul Porumbului. Iar în zi de sărbătoare dorești să vorbești despre lucruri bune și noi avem cu ce ne mîndri. Cu semințele noastre sînt însămînțate 80% din terenurile arabile din țară destinate porumbului. Pe parcursul a mai multor ani de la noi procură semințe producători din Rusia, Kazahstan, Belarus. Totodată, în prezent, hibrizii produși la Porumbeni sînt testați în România, Serbia, Bulgaria și sînt convins că vor fi apreciați la justa valoare”, a menționat savantul.

Vasile Maticiuc este ferm convins că „succesele atinse în cei 40 de ani de activitate se datorează echipei unite de un scop comun. „La noi activează un academician, doi doctori habilitați, 16 doctori în știință, așa că principalele noastre realizări abia urmează”, a promis Maticiuc.

„Din cele 186 de soiuri de porumb incluse în catalogul de stat al Moldovei 25% sînt produse și selectate la Porumbeni. Noi anual testăm 100-150 de hibrizi noi, dintre care a cincea parte sînt prezentați de savanții locali. De menționat că multe soiuri inventate acum 10-15 ani sînt folosite și acum și consider că acest fapt îi caracterizează foarte clar pe savanții locali”, a subliniat președintele Comisiei de stat pentru testarea soiurilor de plante, Mihai Machedon.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?