X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 169
Transnistria stiri: 1415

Va fi război între Rusia şi NATO?

26 aug. 2014,, 00:35   Externe
8886 15
Foto : ruvr.ru
După cum a remarcat cineva pe Facebook, „despre război vorbesc, în prezent, chiar şi blondele în metrou”. Sentimentul de nelinişte nu te părăseşte nici cînd citeşti ştiri care din care mai îngrijorătoare.

„În Cehia încep manevre militare ample la care participă 12 ţări membre ale NATO, de asemenea sunt sporite cheltuielile pentru apărare”.

„La summit-ul NATO din Ţara Galilor se va analiza modernizarea alianţei”.

„Ţările baltice şi Polonia insistă pe dislocarea permanentă la ei de trupe ale NATO”.

Nu va duce această isterie la un conflict militar real în Europa? Şi ce putem înţelege prin „modernizarea NATO”, care se va examina la summit-ul din Ţara Galilor? La aceste întrebări încearcă să ne răspundă general-locotenentul Evgheni Bujinski, vicepreşedintele Centrului de Studii Politice din Rusia.

Evgheni Bujinski:Nu pot să spun exact ce se are în vedere prin „modernizare”, este posibil să se presupună modificarea strategiei. Ei consideră că au trecut cu vederea creşterea bruscă a eficienţei trupelor ruseşti. Probabil se va decide creşterea contingentului trupelor de reacţie rapidă, consolidarea detaşamentelor cu destinaţie specială.

Vocea Rusiei:Se poate examina în Ţara Galilor şi înfiinţarea unei brigăzi comune Ucraina – Polonia – Lituania?

Evgheni Bujinski: Ucraina nu este membră a NATO, deci la summit nu se va vorbi despre niciun „mini-maxi”. Deşi o brigadă poate fi înfiinţată. Ce-i drept, experienţa a dovedit că astfel de brigăzi nu sunt eficiente, fie ele germano-franceze, polonezo-germano-franceze sau polonezo-lituaniano-ucrainene. Caracterul acestor proiecte este mai degrabă de rit politic, de aceea rămîn doar pe hîrtie.

Vocea Rusiei:S-a anunţat că în preajma summit-ului NATO în Cehia vor începe manevre aeriene de amploare la care vor participa 12 ţări. Premierul ceh a anunţat creşterea cheltuielilor alocate apărării. În octombrie, SUA vor trimite în Polonia şi Lituania detaşamente de elită pentru manevre comune. Atunci cînd Rusia desfăşoară astfel de exerciţii, începe o adevărată isterie, cum că ea vrea să intimideze. Trebuie şi noi să devenim isterici?

Evgheni Bujinski:Ţările NATO au redus nivelul şi intensitatea pregătirii de luptă şi observă că Rusia le dezvoltă. Şi au decis că nu trebuie să rămînă în urmă, iar acest lucru este normal. Fireşte, putem să ne îngrijorăm din acest motiv, „să facem zgomot” în presă, deşi nu cred că în sens militar îşi are rostul o isterie.

Vocea Rusiei: Dumneavoastră sunteţi calm, dar în Europa şi Rusia se discută doar despre pericolul unui mare război. Secretarul general al NATO ameninţă „să lovească dureros” Moscova pentru Doneţk şi Lugansk.

Evgheni Bujinski:Pot spune sigur: între Rusia şi NATO nu va fi război, deoarece nimeni nu este pregătit pentru o distrugere reciprocă. Orice conflict al Rusiei cu alianţa din care fac parte SUA poate duce la folosirea armei nucleare. Declaraţiile lui Rasmussen sunt iresponsabile, dar el pleacă, deci n-are nimic de pierdut. Nu observ o îngrijorare reală în rîndul politicienilor şi militarilor serioşi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав