X 
Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

Comrat cere Moscovei să facă o excepţie pentru fructele şi legumele din Găgăuzia

13 aug. 2014,, 13:15   Economie
3273 1
Foto: noi.md
Producţia agricolă din Găgăuzia corespunde tuturor standardelor şi normelor, consideră autorităţile autonomiei, care solicită Rusiei să permită livrări din Găgăuzia pe piața rusă.

În mesajul Adunării Populare a Găgăuziei (APG) adresat preşedintelui Federației Ruse, rugămintea este motivată prin faptul că "lipsa posibilităţii de a livra în Rusia producţia agricolă din autonomie influenţează negativ stabilitatea financiară şi socială a Găgăuziei şi nivelul de trai al populaţiei".

Potrivit agenţiei "Infotag", deputaţii menţionează că "la întreprinderile agricole din regiune specialiştii cu experienţă monitorizează situaţia şi efectuează controlul calităţii produselor, folosind produse moderne de protecţie a plantelor. În plus, conducerea complexului agroindustrial al Găgăuziei, de asemenea, a sporit controlul asupra calităţii produselor agricole".

În condiţiile introducerii din 21 iulie a interdicţiei de către Rospotrebnadzor la livrarea produselor agricole din Moldova, APG "roagă conducerea Federației Ruse să trimită în autonomie cît mai curînd posibil reprezentanţi ai serviciilor Rosselhoznadzor şi Rospotrebnadzor pentru a efectua analiza mostrelor produselor sale și pentru a confirma corespunderea normelor calităţii pentru exportul pe piaţa rusă".

Legislatorii au amintit că un astfel de precedent există. După introducerea de către Rospotrebnadzor în 2013 a interdicţiei la produsele vinicole din Moldova, la rugămintea conducerii Găgăuziei, reprezentanţii autorităţii, desfăşurînd o analiză minuţioasă a vinurilor din autonomie, au permis unor companii vinicole locale să exporte în Rusia.

În legătură cu acest fapt, APG din nou a exprimat conducerii Federației Ruse "recunoştinţă pentru contribuirea la soluţionarea problemelor de livrare a produselor vinicole, sperînd la o rezolvare pozitivă a problemei ce vizează livrările de fructe şi legume din Găgăuzia".

Autorităţile ruse în orice mod tind să nu admită apropierea Moldovei de Uniunea Europeană, introducînd diferite sancţiuni şi embargouri. Totuşi, declarînd susţinere unei Moldovei unite şi integre, Moscova întreprinde paşi ce dezbină societatea moldovenească. De exemplu, în ceea ce priveşte interdicţia la produsele vinicole din Moldova au fost făcute excepţii pentru vinificatorii din Transnistria şi Găgăuzia, ale căror autorităţi, de asemenea, sînt împotriva integrării europene a Moldovei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?