X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

Guvernul va compensa producătorilor de mere şi prune diferenţa de preţ

8 aug. 2014,, 09:45   Economie
3092 2
Foto: ziarulnational.md
Guvernul Moldovei este dispus să compenseze producătorilor de fructe şi legume pierderile cauzate de preţurile mici de cumpărare, plătite de procesatori. Astfel a declarat joi, la întrevederea de la Edineţ cu agricultorii şi producătorii de conserve, prim-ministrul Iurie Leancă.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a spus că statul este dispus să achite producătorilor pentru fiecare kilogram de prune dat la prelucrare 1,2 lei. În ceea ce priveşte merele, decizia va fi luată marţi, 12 august, la întrevederea de la Guvern cu participarea tuturor părţilor interesate.

Premierul a spus că Moldova nu va recurge la măsuri de răspuns faţă de Rusia, interzicînd sau limitînd importul de mărfuri ruseşti în ţară. Leancă l-a anunţat despre acest lucru pe ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin.

"Noi, în Guvern, nu dorim ca Dumneavoastră, producătorii de fructe, legume şi produse conservate, care aţi exportat loturi mari pe piaţa Rusiei, să deveniţi victime ale situaţiei", a spus premierul, relatînd despre măsurile întreprinse pentru aplanarea situaţiei din această ramură.

Conducerea ţării înţelege situaţia, considerînd că în momentul de faţă trebuie rezolvată problema prunelor şi a soiurilor de vară de mere, iar soiurile mai tîrzii vor fi exportate în ţările Uniunii Europene, care au majorat cotele la livrările de mere moldoveneşti pînă la 80 de mii de tone.

"România este dispusă în toamnă să cumpere 14 mii de tone de mere de soiuri tîrzii", a spus Leancă, comunicînd că în discuţia cu ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Marii Britanii în Republica Moldova au dezbătut problema procurării merelor de către mari reţele comerciale din Marea Britanie.

Potrivit premierului, Guvernul are stabilite înţelegeri cu întreprinderile procesatoare, pentru a nu întîrzia plăţile pentru materia primă livrată. Este vorba despre faptul că plăţile vor fi efectuate în decurs de două săptămîni.

"Acum problema principală constă în faptul ca recolta din 2014 să fie livrată pentru prelucrare şi cît mai rapid posibil", a menţionat Leancă.

Prim-ministrul a comunicat agricultorilor că joi Banca Naţională a adoptat decizii importante ce oferă băncilor posibilitatea de a acorda anumite înlesniri la achitarea creditelor şi procentelor la acestea.

"Băncile înţeleg perfect că dacă veţi da faliment, nu vor primi un ban înapoi", a menţionat cu ironie Leancă, trezind zîmbete în sală.

"Văd că zîmbiţi, înseamnă că totul este bine, vom face faţă situaţiei", a reacţionat premierul.

Şeful Guvernului a spus că pe 22-23 septembrie, în Moldova va efectua o vizită preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko. Ţara sa reprezintă pentru produsele moldoveneşti – vinuri, prune, mere, legume – o piaţă de încredere.

"Ne este important să păstrăm pentru producţia moldovenească piaţa Belarusului, precum şi cea a Kazahstanului, în pofida faptului că se află la mare distanţă", a spus premierul, care a purtat o discuţie dinamică cu agricultorii şi producătorii de conserve.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав