Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Gaberi: Introducerea de către Rusia a taxelor vamale pentru Moldova poate rezolva problema embargoului

6 aug. 2014,, 15:15   Economie
4554 1
Foto: noi.md
Introducerea de către Rusia a taxelor vamale la exportul moldovenesc poate rezolva problema embargoului la vinuri din Moldova, consideră viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Gheorghe Gaberi.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a spus într-un interviu acordat postului de radio Europa Liberă că "taxele vamale constituie o procedură civilizată care funcţionează în mai multe pieţe şi oamenii noştri sînt deprinşi cu taxele vamale şi le vor respecta".

"În cazul în care va fi ridicat embargoul, introducerea taxelor vamale va fi o lovitură sub centură. Însă Rusia a impus aceste taxe vamale de la 1 septembrie anul curent, dar nu a făcut nicio declaraţie referitoare la interdicţiile care sînt astăzi puse în aplicare. Multe companii moldoveneşti aşteaptă cu nerăbdare să fie ridicat embargoul şi să îşi restabilească activitatea în piaţa Federaţiei Ruse", a spus Gaberi.

Potrivit lui, introducerea taxelor la mărfurile din Moldova nu înseamnă majorarea preţurilor pentru consumatorul final din Rusia.

"Furnizorii sînt gata să discute această problemă, fiindcă ar putea să ofere un preţ competitiv şi pînă la sfîrşit să împartă această taxă, care se va plăti pentru importul de mărfuri. Acest lucru este practicat în lume şi cred că ar găsi soluţii. Este important să fie ridicat embargoul, fiindcă suferă exportatorii, dar şi importatorii", consideră viceministrul.

Gaberi a spus că Moldova nu este pregătită deocamdată să renunţe la piaţa rusească.

"Rusia a mai avut probleme şi cu alte ţări, mai ales cu Ţările Baltice, iar mai apoi relaţiile au revenit într-o albie normală şi în prezent ţările continuă să coopereze în mai multe domenii comerciale", a menţionat Gaberi.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?