Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4067

În „Calea Ferată din Moldova” vor fi investiţi 300 de milioane de euro

1 aug. 2014,, 16:45   Economie
4058 4
Foto: moldova.md
În „Calea Ferată din Moldova” (CFM) vor fi investiţi 300 de milioane de euro, a declarat vineri, la serbarea Zilei Feroviarului, directorul interimar al întreprinderii de stat "Calea Ferată din Moldovei", Serghei Tomşa.

Potrivit agenţiei "Infotag", Tomşa a spus că o parte din bani vor fi acordaţi sub formă de credit de Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) cu o perioadă de graţie de 5-6 ani, cealaltă parte va fi alocată ca granturi.

"Banii vor fi folosiţi pentru ca pînă în 2024 să fie dezvoltată CFM şi infrastructura feroviară. Cu ajutorul acestor resurse va fi reparat segmentul de cale ferată Chişinău-Ungheni, vor fi procurate noi locomotive de magistrală", a spus Tomşa, anunţînd că salariul feroviarilor se va majora cu 15% începînd cu 1 august.

Surse din cadrul CFM au comunicat agenției "Infotag" că salariul mediu al angajaţilor întreprinderii este de 3300 de lei – în medie lefurile vor fi majorate cu 500 de lei.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, a menţionat că în prezent 90% din utilaj şi căi sînt vechi, iar primele 100 de milioane de euro vor fi cheltuiți pentru modernizarea căii şi a materialului rulant.

"Prima tranşă de bani se va cheltui pentru locomotive şi infrastructură. Dorim să majorăm viteza transportărilor, în special în partea nordică a Republicii Moldova. Spre septembrie, la CFM va fi proiectat un nou prototip de locomotivă, care va fi lansat pînă la sfîrşitul anului curent", a spus ministrul.

Ziua Feroviarilor este serbată anual în prima duminică a lunii august. Pentru prima dată serbarea a avut loc în 1896 în Imperiul Rus.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?