X 
Transnistria stiri: 1448
Preşedintele stiri: 4073

Cetăţenii moldoveni ar putea fi lipsiţi de dreptul de acces pe piaţa muncii din Rusia

1 aug. 2014,, 10:30   Societate
6397 3
Foto: analitikaua.net
Cetăţenii Republicii Moldova şi ai altor ţări, care nu indică locul muncii în cartela migraţională care se completează la intrarea în Rusia, vor fi lipsiţi de dreptul de a avea acces la piaţa muncii din partea Serviciului Federal pentru Migraţiune (SFM). Anunţul a fost făcut joi de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Agenţia "Infotag" relatează că, potrivit comunicatului ANOFM, din august 2014 intra în vigoare modificările şi completările Legii federale nr.115 privind statutul juridic al cetăţenilor străini pe teritoriul Federaţiei Ruse, iar în cartela migraţională, la rubrica "scopul vizitei", va trebui bifată "angajarea în cîmpul muncii", dacă acesta este scopul vizitei. În cazul în care în rubrica dată va fi indicat "turism", "tratament" etc., solicitările pentru patente sau permise de lucru depuse ulterior la birourile Serviciului Federal de Migrațiune (SFM) vor fi respinse.

Modificările la legea menţionată mai prevăd că, începînd cu 1 ianuarie 2015, cetăţenii altor state care doresc să lucreze legal în Federaţia Rusă (solicită permis de muncă sau patent), fie cer dreptul de şedere provizorie, vor fi obligaţi să prezinte documente ce atestă cunoaşterea limbii ruse, cunoaşterea istoriei Rusiei şi bazelor legislaţiei Federaţiei Ruse. Un asemenea document poate fi eliberat pe teritoriul Federației Ruse fie în afara acesteia, în ambasadele din statele spaţiului postsovietic.

Sînt eliberaţi de la prezentarea certificatului în cauză următoarele categorii de cetăţeni străini: persoanele cu disabilităţi; persoanele care nu au atins vîrsta majoratului; bărbaţi care au atins vîrsta de 65 de ani; femei care au atins vîrsta de 60 de ani; beneficiari ai programului de stat pentru acordarea asistenţei în procesul strămutării benevole în Federația Rusă, a conaţionalilor care locuiesc peste hotarele ţării şi membrilor familiilor acestora; specialişti de calificare înaltă şi membrii familiilor acestora.

Cetăţenii străini ce au obţinut permisul de şedere permanentă sau de lucru pînă la 1 ianuarie 2015 urmează să prezinte certificatul respectiv la momentul solicitării de prelungire a termenului de şedere legală.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?