X 
Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4075

Slusari: Fără Acordul cu UE Moldova nu avea şanse de a-și moderniza agricultura

30 iul. 2014,, 09:30   Societate
3144 2
Foto: noi.md
Fără Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană Moldova nu avea şanse de a-şi moderniza agricultura, consideră preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari.

Solicitat de agenţia "Infotag", el a spus că "fără acest acord agricultorii nu ar fi avut acces la subvenţiile europene, fără de care nu-şi vor putea moderniza afacerile".

"Iar fără modernizarea agriculturii peste cîţiva ani urma să pierdem şi piaţa rusă, chiar de nu semnam Acordul de asociere cu UE. Nu mai facem faţă cu lăzile noastre de lemn, cu merele murdare nici chiar supermarketurilor ruse. Deocamdată mai comercializăm pe pieţele angro, dar şi acolo polonezii şi sîrbii înlătură treptat merele moldoveneşti", a spus Slusari.

El recunoaşte că protestele agricultorilor trebuiau organizate nu în 2012, ci în 2009, cînd noua guvernare abia îşi stabilea priorităţile.

"Atunci trebuia să cerem europenilor acces la fondurile lor şi să construim cît mai multe frigidere, linii de selectare şi ambalare. Dar nu aveam atunci puteri pentru a-i organiza pe agricultori, iar autorităţile nu doreau să ne observe", a spus el.

Şeful Uniunii „UniAgroProtect” spune că guvernarea în toţi aceşti ani se gîndea cum să majoreze TVA-ul pentru agricultori.

"Iar acum, din cauza timpului pierdut, agricultorii sînt slab pregătiţi pentru şocul rusesc. Iar în toată Moldova sînt doar 15 linii de selectare, jumătate dintre care se dau în exploatare abia în 2014", a spus Slusari.

El atrage atenţia la faptul că "este foarte dificil să te modernizezi în criză de timp".

"Dar nu avem altă alegere. Anularea acordului cu UE ne va bloca definitiv accesul la fondurile europene şi nu va rezolva problema strategică a comerţului pe piaţa rusească. Unica ieşire din situaţie constă în susţinerea constantă a agriculturii în următorii cinci ani. Este oare posibil de realizat cu actuala guvernare? Iată cea mai dificilă problemă", a menţionat Alexandru Slusari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?