X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 164
Transnistria stiri: 1458

Dodon: Acordul Comercial cu UE va lipsi Moldova de piaţa FR ©

21 iul. 2014,, 14:43   Politică
5091 16
Foto : noi.md
Potrivit deputatului Parlamentului ţării, Igor Dodon, acesta va provoca un colaps al economiei Moldovei.

Acordul privind Zona de Liber Schimb Comercial cu UE, semnat de către Moldova, va lipsi ţara noastră de pieţele Rusiei şi Uniunii Vamale (UV), însemnînd un colaps pentru economia republicii. Această opinie a fost expusă de liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), deputatul Parlamentului, Igor Dodon în cadrul unei discuţii cu corespondentul agenţiei ITAR-TASS.

“Moldova nu are alternative pentru piaţa Rusiei şi cea a UV, produsele noastre agricole şi vinurile noastre nu pot fi reorientate în acelaşi volum spre ţările europene. Aşa zisul comerţ liber cu UE nu doar va lipsi economia de perspective de dezvoltare, ci va contribui la colapsarea acesteia”, consideră Dodon, care, anterior,a deţinut posturi de viceprim-ministru al Moldovei, ministru al Economiei şi co-preşedinte al Comisiei Interguvernamentale moldo-ruse.

Politicianul a adus drept exemplu datele anului precedent, conform cărora exporturile republicii de fructe şi legume spre ţările UV le-au depăşit pe cele similare spre UE de 4,7 ori, iar exporturile de vinuri –de 4,9 ori.

“Doar spre Rusia am exportat 180 mii tone de mere, ceea ce a constituit 93 la sută din întregul volum de exporturi de acest gen. Totodată, Acordul cu UE prevede o cotă “de mere” de doar 40 mii tone, dar şi aceasta ar putea să nu fie acoperită din cauza impunerii unor standarde de calitate drastice”, a menționat liderul socialiştilor. Potrivit prognozelor sale, în perspectivă, acest lucru poate conduce la scăderea de circa cinci ori a producerii de mere în Moldova.

“Potrivit diferitor date, în Rusia muncesc de la 500 mii pînă la 750 mii de migranţi moldoveni, pe care şomajul i-a alungat din ţara noastră. Doar în anul trecut, aceştia au transferat în Patrie circa $1,2 mlrd., ceea ce este egal cu 70% din toate transferurile financiare care au intrat în ţara noastră şi datorită cărora este menţinută viabilitatea economiei. Acesta este un volum ce depăşeşte de cinci ori volumul anual al investiţiilor străine directe şi, este cam la acelaşi nivel cu volumul de credite, pe care UE şi SUA le-au oferit statului nostru în ultimii cinci ani”, a subliniat Dodon.

Deputatul moldovean este convins că încheierea Acordului privind Asocierea cu UE poate duce la pierderea suveranităţii şi statalităţii Moldovei. “Executarea orbească a indicaţiilor Bruxellesului duce la pierderea Transnistriei, locuitorii căreia au votat, în cadrul unui referendum, pentru apropiere cu Rusia. Există temeri serioase privind escaladarea situaţiei din Găgăuzia, unde 95 la sută din alegători s-au expus, în cadrul unui plebiscit, ce a avut loc în luna februarie, pentru aderarea ţării noastre la UV. Dispoziţii similare sînt manifestate şi de locuitorii din Taraclia, localitate compact populată de etnici bulgari, precum şi de locuitorii din regiunile de nord ale ţării”, a spus Dodon. Potrivit lui, în Moldova, are loc o reducere simţitoare a simpatiilor pentru UE, acest lucru fiind confirmat de mai multe sondaje de opinie, din care cauză politicienii din Coaliţia Pro-Europeană (CPE), care deţine puterea în ţară, desfăşoară o activitate intenţionată de demonizare a Rusiei şi a conducerii acesteia”, exercitînd presiuni asupra partidelor moldoveneşti-adepte ale aderării laUV.

„Astfel, acestea încearcă să-şi transpună vina pentru eventualele consternări economice şi sociale pe umerii unor duşmani interni şi externi. Drept dovadă a celor spuse poate servi atacul total exercitat împotriva limbii ruse, presiunile asupra celor ce gîndesc altfel, interzicerea difuzării posturilor de televiziune ruseşti. În pofida dispoziţiilor Constituţiei, care prevăd statutul de neutralitate al ţării, reprezentanţii conducerii tot mai des vorbesc despre necesitatea de aderare la NATO”, a remarcat Dodon. Deputatul şi-a exprimat convingerea că, în cadrul alegerilor parlamentare, ce urmează să aibă loc în noiembrie curent, puterea în stat va fi preluată de partide, “care vor restaura cele mai bune relaţii cu Rusia şi vor promova o politică în interesul Moldovei, şi nu al patronilor europeni sau americani”.

Versiunea deplină a interviului pe blogul poiticianului.
0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав