X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Dodon: Ministrul Economiei a confirmat – baza exporturilor din Moldova spre FR o constituie reexporturile ©

18 iul. 2014,, 16:00   Politică
5155 2
Foto : noi.md
Astăzi, la cererea lui Igor Dododn, în cadrul şedinţei Comisiei Parlamentare pentru Economie, Buget şi Finanţe, ministrul Economiei, Adrian Candu aprezentat un raport vizavi de situaţia ce ţine de exporturile spre ţările CSI, în special, Federaţia Rusă.

Raportul ministrului la acest subiect a fost solicitat de către deputatul-socialist, Igor Dodon, în legătură cu proiectul de decizie al Guvernului FR referitor la aplicarea de taxe vamale la mai multe poziţii, inclusiv practic toate poziţiile ce ţin de produsele agricole. Adoptarea acestui proiect de lege este preconizată pentru cea mai scurtă perspectivă.

LiderulPSRMa adresat ministrului Economiei cîteva întrebări. Fiind întrebat despre modul în care Ministerul comentează anularea planificată a regimului de comerţ liber cu Federaţia Rusă, AndrianCandu a declarat că Ministerul Economiei urmăreşte atent situaţia, inclusiv din aspectul ce ţine de argumentaţia juridică a deciziei respective a Rusiei.

În raportul său, Candu a declarat că, în pofida scăderii exporturilor spre Rusia, cota totală a exporturilor a crescut datorită comerţului cu UE. Aici, Igor Dodon i-a replicat ministrului, amintindu-i că exporturile spre ţările UE sînt exprimate, în general, prin produse pentru care nu este aplicată valoare adăugată. În răspunsul său, Adrian Candu a făcut o declaraţie nereuşită, potrivit căreia exporturile spre Rusia, la rîndul lor, la fel nu totdeauna includ valoare adăugată, mai mult chiar, realitatea existentă indică asupra faptului că o bună parte din exporturi o constituie anume reexporturile,cîndinvoice-urile la produsele europene, livrate în Moldova, sînt substituite prin cele moldoveneşti, fiind mai apoi exportate spre Rusia. Igor Dodona ţinut să-l avertizeze pe ministrul Economiei privitor la astfel de declaraţii nechibzuite,făcînd referinţă la competenţa insuficientă a acestuia în probleme economice,adăugînd că anume reexporturile au constituit motivul care a stat la baza deciziei Rusiei de a aplica taxe vamale, conform “Anexei 6” la Acordul privind Zona de Liber Schimb Comercial în cadrul Uniunii Vamale.

Cea de-a doua întrebare a socialiştilor a ţinut de sursele de finanţare a prejudiciilor, pe care le vor avea de suportatproducătorii moldoveni în caz de imposibilitate de a-şi exporta mărfurile pe pieţele tradiţionale ale CSI, în special, în Rusia.

În final, liderul socialiştilor a declarat că în Moldova nimeni, nici un politician cu mintea lucidă nu-şi doreşte agravarea situaţiei într-un astfel de sector vulnerabil al economiei, precum este agricultura, totuşi le-a reamintit reprezentanţilor Guvernului că socialiştii i-au preîntîmpinat în repetate rînduri pe eurounioniştii de la putere privitor la riscurile şi consecinţele semnării Acordului privind Asocierea cu Uniunea Europeană.

Iată cum a comentat situația liderul socialiştilor, dup încheierea şedinţei comisiei:

„Ministrul Economiei a făcut o declaraţia şocantă şi foarte periculoasă, potrivit căreia baza exporturilor din Moldova spre FR o constituie reexporturile. În acest caz, de ce autorităţile vorbesc despre implicaţiile politice ale restricţiilor tarifare din partea ţărilor Uniunii Vamale???

Concluziile mele:

În pofida oscilaţiilor anuale, spre ţările UV, în primul rînd spre Rusia, valoarea exporturilor de fructe şi legume constituie 110-130 mln. dolari SUA, iar cea a exporturilor de producţie alcoolică echivalează cu 100-120 mln. dolari SUA. Aceşti indicatori corespund cu raportul de 8,8-10,5% din întregul volum al exporturilor moldoveneşti şi 2,6-3,1% din PIB-ul ţării. Exporturile de fructe şi legume spre UV constituie peste 13 la sută din producţia globală a sectorului fitotehnic şi exercită o influenţă puternică asupra stării sectorului agrar, a gospodăriilor agricole şi a populaţiei rurale în general.

Moldova nu dispune de alternative pentru piaţa produselor agricole, precum şi piaţa vinurilor Uniunii Vamale. Cel puţin, piaţa europeană nu poate fi o alternativă NICI LA COMPARTIMENTUL VOLUM, NICI LA COMPARTIMENTUL CALITATE!

Exporturile de legume din Moldova spre UV le depăşesc de 2-3,5 ori pe cele spre UE, cele de fructe – de 1,5-1,8 ori, cele de producţie alcoolică – de 4 ori. În anul 2013, exporturile de fructe şi legume au depăşit, în general, de 4,7 ori exporturile similare spre UE, iar cele de producţie alcoolică – de 4,9 ori. Acestea sînt datele din statistica oficială.

În această situaţie, culmea impietăţii ar fi nişte declaraţii precum că Rusia nu este pentru Moldova un partener chiar atît de important, odată ce, actualmente, cota acestui stat constituie nu 26,3%, ci doar 14,6%, iar exporturile spre Rusia nu influenţează în mod semnificativ asupra sectorului real al Moldovei etc.

Nu diminuarea rolului Rusiei, ci rezolvarea tuturor problemelor în calea exporturilor noastre spre ţările UV, aceasta ar trebuie să fie ocupaţie pentru guvernare. Şi nu este important de-I revine partenerului în cauză 30 la sută sau 10 la sută, trebuie să se facă totul pentru ca produsele moldovenești să fie vîndute pe pieţele externe, ameliorînd condiţia financiar-economică a producătorilor noştri.

Noi v-am preîntîmpinat!
Nu trebuie să căutaţi vinovaţii pentru greșelile voastre, „stimaţi” eurounionişti”.
0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?