X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4062

Jean Claude Juncker, susținut de marile grupuri din Parlamentul European

15 iul. 2014,, 16:35   Externe
3754 0
Foto: agerpres.ro
Liderii marilor grupuri politice din PE și-au exprimat marți susținerea, de la tribuna Parlamentului European, pentru Jean Claude Juncker pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. În același timp, liderul grupului conservatorilor și reformiștilor din PE (ECR), Syed Kamall, a amintit că aceștia vor susține doar agenda lui Juncker și numai dacă aceasta va conține schimbări care să ducă Europa "într-o nouă eră".

"Astăzi este o zi istorică pentru Europa. Instituțiile europene au arătat, în ultimele săptămîni, că suntem capabili de negocieri. (...) Parlamentul European, în ciuda efectelor grave ale crizei, a reușit să construiască o majoritate puternică proeuropeană. Prin aceste alegeri am făcut Europa mult mai democratică. Pentru prima dată alegătorii și-au spus cuvîntul în ceea ce privește președintele CE. E o zi bună și pentru grupul și partidul meu", a afirmat liderul grupului PPE, Manfred Weber.

El a arătat că, susținut inițial de PPE, Jean Claude Juncker a fost apoi sprijinit de principalele grupuri din PE. "Știți că principiul democrației este compromisul. Și celelalte forțe constructive din PE trebuie ascultate. Juncker a fost ales pentru programul său PPE, dar el reprezintă consensul din PE. (...) Acum îi dăm d-lui Juncker un mandat puternic, să-și facă treaba cum se cuvine. Noi din PPE am vrea să ne ocupăm de problemele care îi îngrijorează pe cetățeni. Am vrea să arătăm că aceste probleme nu sunt atît de mari, și că Europa își face treaba", a adăugat Weber, care a susținut public ideile prezentate de Jean Claude Juncker în plenul PE de la Strasbourg.

Subliniind una dintre aceste idei, Weber a explicat că mulți cetățeni ai Europei consideră schimbarea mai degrabă ca fiind un pericol. "De aceea, este important să-i cîștigăm pe oameni de partea acestei schimbări. Trăim într-o perioadă în care se fac multe schimbări fundamentale", a completat el.

Liderul grupului S&D, Gianni Pittella, a dorit să sublinieze că grupul pe care îl conduce îl susține pe Jean Claude Juncker pentru că este de acord cu multe dintre ideile promovate de acesta, susținute de cifre, dar că nu îi dă totuși un" cec în alb". "Vă întindem o mînă, d-le Juncker, și vă rugăm să nu ne trădați această încredere cinci ani, deoarece vom fi cu ochii pe dvs.", a spus Gianni Pittella.

În opinia sa, "Juncker a reamintit cu sinceritate" că aceeași criză de care vorbea în urmă cu cinci ani, din aceeași sală, Jose Manuel Barroso continuă azi. "Europa e în continuare blocată, există riscul inflației, a crescut sărăcia între timp, o întreagă generație și-a pierdut speranța în viitor. (...) Toate regulile, chiar și cele bugetare, trebuie să fie în interesul cetățenilor", a adăugat liderul S&D.

El a consacrat apoi o parte a alocuțiunii sale conflictului din Gaza, soldat cu mii de victime de victime civile. "Noi trebuie să punem capăt acestui război. Nimeni nu poate privi în altă parte sau să închidă ochii față de ce se întîmplă acolo. Iată că din nou a izbucnit un război. Mai avem un război în Siria, la cîțiva kilometri de Cipru, și în Ucraina — în inima Europei—, nu doar în Orientul Mijlociu. Războiul pe care credeam că l-am exorcizat iată că își arată din nou chipul și ne face să ne gîndim la demonii săi. (...) UE nu va fi niciodată la fel, dacă nu vom reuși să redăm acest mesaj de pace cu care ne-am născut", a spus Pittella, care a pledat pentru solidaritate, pentru o viziune comună, dar și pentru mai multă democrație. "Ne-am împotmolit în această criză, pentru că trebuie să recunoaștem că există zeci și zeci de summit-uri interguvernamentale complet inutile unde se iau decizii confuze și ineficiente. Avem nevoie de o democrație mai puternică în UE", a completat Pittella.

Și pentru liderul grupului ALDE din PE, Guy Verhofstadt, această zi este un moment istoric. 'Astăzi trăim un moment istoric, ceea ce nu s-a mai întîmplat pînă acum cînd, pur și simplu, noi dădeam aviz pozitiv alegerii făcute de către Consiliu. Acum alegătorii au ultimul cuvînt de spus. Și cred că, prin votul pe care îl dăm astăzi d-lui Juncker, stabilim într-adevăr o democrație reală europeană în care alegătorii hotărăsc ceea ce se întîmplă", a argumentat liderul liberalilor europeni.

Potrivit acestuia, cei care votează împotriva lui Juncker, vor fi de partea antieuropenilor.

"Noi astăzi vă dăm undă verde și pentru faptul că ați preluat multe din propunerile noastre. Principala propunere a fost că nu mai trebuie să avem această opoziție între austeritate și creștere. E clar că după cinci ani avem nevoie de amîndouă. (...) Trebuie să avem un pachet de creștere, așa cum ați trecut în programul dvs. (...) Dar drepturile fundamentale sunt aceleași, nu pot fi puse în discuție", a spus liderul ALDE, care și-a exprimat speranța în privința unei parități între bărbați și femei în viitoarea Comisie.

El l-a rugat pe Juncker să-și folosească dreptul de inițiativă, spre deosebire de predecesorul său. 'De asemenea, trebuie să ascultați și ceea ce spune PE, pentru că cele două instituții sunt pe picior de egalitate. Și ar trebui să creați o viziune pentru Europa, avem nevoie de aceasta. (...) Și, dacă veți face aceasta, noi vom fi alături de dvs. pînă la capăt, noi cei 68 de liberali din PE", a adăugat Guy Verhofstadt.

Liderul ECR, Syed Kamall, a dorit să-i atragă atenția lui Juncker că schimbările nu se produc de la sine, fiind nevoie de "un leadership care să privească spre viitor", care să recunoască care sunt provocările acestui secol și nu ale secolului trecut, și care înțelege totodată temerile cetățenilor europeni, care doresc o Europă a cooperării, nu a centralizării.

"Dacă veniți cu o agendă care deschide piețele și spulberă obstacolele și descentralizează puterile, atunci o vom sprijini, Însă dacă ne prezentați o Europă învechită, atunci nu cred că vom putea face altceva decît să venim cu alternative constructive. (...) Zarurile au fost aruncate, iar alegerile care trebuiau să pună capăt tuturor înțelegerilor de culise nu au făcut asta. Grupul nostru nu a putut vota pentru dvs. pentru că noi nu am subscris procesului care v-a adus aici, nu am crezut că există acest mandat cuprinzător din partea tuturor statelor UE, iar membrii grupului meu nu sunt convinși că dvs. sunteți persoana potrivită pentru a ține frîiele Europei. Sper că în următorii ani veți dezminți aceasta", a arătat liderul ECR, precizînd că acest grup ar dori între altele un comisar dedicat special controlului bugetar.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?