X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

Moldova intenționează să afle motivul adevărat al introducerii embargoului rus

11 iul. 2014,, 10:00   Societate
3364 4
Foto: noi.md
Premierul Iurie Leancă a afirmat joi, la Berlin, că autorităţile de la Chişinău verifică dacă restricţiile Rusiei asupra importului de carne procesată din Republica Moldova sînt întemeiate sau este vorba de o decizie politică.

Potrivit agenţiei "Infotag", întrebat într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel, dacă percepe măsurile luate de Rusia ca pe o răzbunare pentru asocierea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Leancă a răspuns că autorităţile verifică motivele restricţiilor.

"Decizia de a nu permite importul de carne procesată din Republica Moldova în Federaţia Rusă a fost luată în urmă cu doar cîteva zile şi acum examinăm exact ce a fost la baza acestei decizii: a fost o decizie tehnică, pe baza anumitor argumente, sau a fost o decizie şi cu conotaţii politice", a afirmat Iurie Leancă.

Pe de altă parte, el a subliniat că embargoul asupra vinurilor moldoveneşti, impus de Rusia în septembrie 2013, a fost o decizie "absolut greşită".

Şeful guvernului a dat asigurări că Republica Moldova ia măsuri pentru ameliorarea calităţii produselor, astfel încît acestea să corespundă pe deplin criteriilor fitosanitare şi să poate fi exportate şi pe piaţa UE, dar şi să menţină accesul la piaţa rusească.

Cancelarul german Angela Merkel a spus că embargourile comerciale impuse de Rusia, cum ar fi cel asupra vinurilor din Republica Moldova, sînt de neînţeles.

"Probabil că este vorba de o decizie politică, ceea ce nu este bine în probleme comerciale, de aceea UE poate să ajute. Există contingente pentru anumite produse, trebuie să vorbim cu Comisia Europeană. Vrem să ajutăm, folosim şi canalele de discuţie cu Rusia", a spus cancelarul german.

Serviciului federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Federaţia Rusă (Rosselhoznadzor) a decis interzicerea importului de carne procesată din Republica Moldova, din 5 iulie, invocînd încălcări ale normelor fitosanitare şi ale cerinţelor Uniunii Vamale în domeniu de către companiile moldoveneşti.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав