X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4062

BERD: Cetăţenii Moldovei au aşteptări exagerate

10 iul. 2014,, 07:30   Societate
5433 5
Foto: esp.md
Populaţia Moldovei are aşteptări excesiv de mari pe seama structurilor financiare internaţionale, în particular, a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), consideră şefa reprezentanţei BERD în Republica Moldova, Julia Otto.

Solicitată de "Infotag", ea a atras atenţia la faptul că mulţi cetățeni moldoveni au viziunea falsă că structurile internaţionale vor veni în ţară şi îi vor rezolva toate problemele.

"Nu se ştie de ce, mulţi cred că BERD, acordînd bani grei pentru realizarea unor proiecte de infrastructură, va controla minuţios ca banii să fie cheltuiţi conform destinaţiei pînă la ultimul cent, astfel încît calitatea, de exemplu, reparaţiei drumurilor naţionale să corespunde integral standardelor europene. Toate acestea trebuie să le obţină guvernul moldovenesc, care organizează concursuri internaţionale, selectînd antreprenori şi încheind cu aceştia contracte de executare a anumitor tipuri de lucrări. BERD nu este o structură de ale cărei competenţe ţine controlul asupra utilizării resurselor financiare sau a calităţii executării lucrărilor de construcţie", a menţionat Otto, precizînd că Banca poate participa doar la desfăşurarea concursului şi desemnarea companiei cîştigătoare, nimic mai mult.

Membrii reprezentanţei BERD spun că aud deseori de la partenerii moldoveni cuvinte de înaltă încredere în specialiştii băncii, invocînd la dezamăgirile pe care le aduc funcţionarii locali.

"Noi chemăm ca structurile internaţionale să nu fie privite ca un panaceu împotriva tuturor relelor. Nu sîntem un desant debarcat în Moldova ca să-i rezolve toate problemele. Noi nu sîntem în stare să controlăm totul şi nici nu este funcţia noastră", a subliniat Otto.

Şefa reprezentanţei BERD a menţionat că autorităţile moldoveneşti, societatea civilă trebuie să insiste asupra adoptării unor măsuri concrete de control şi responsabilitate, la toate etapele. "În cazul în care se vor depista ilegalităţi, cei vinovaţi trebuie sancţionaţi şi chiar amendaţi material, inclusiv demişi din funcţiile pe care le deţin. Doar într-o astfel de atmosferă exemplele de sancţiuni le vor fi de învăţătură tuturor celorlalţi", a subliniat Julia Otto, făcînd apel către cetăţenii Republicii Moldova să creeze înaltele standarde europene la ei acasă, în Moldova lor.

În anii de colaborare cu Republica Moldova, BERD a investit în ţară peste 900 de milioane de euro. În prezent, portofoliul băncii în Moldova depăşeşte 350 de milioane de euro, iar calitatea acestuia pretinde la titlul de cel mai bun din cadrul BERD.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?