Transnistria stiri: 1403
Preşedintele stiri: 4062

Chivriga: Moldova nu poate fi exclusă din Zona de Comerț Liber din CSI printr-o decizie unilaterală a Mosсovei

8 iul. 2014,, 15:45   Societate
6707 20
Foto: noi.md
Republica Moldova nu poate fi exclusă din Acordul privind zona de liber schimb din cadrul CSI printr-o decizie unilaterală a Federaţiei Ruse, în lipsa unor argumente logice şi bine fundamentate, a declarat marţi pentru "Infotag" expertul economic Viorel Chivriga.

El a făcut această afirmaţie în contextul ameninţării vicepremierului rus Igor Şuvalov, potrivit căreia Moldova riscă să fie exclusă din Acordul privind Zona de Liber Schimb din cadrul CSI, după ce a semnat Acordul de asociere şi liber schimb cu Uniunea Europeană.

"CSI are reguli foarte clare, care determină plecarea sau excluderea unui stat. O decizie în acest sens nu poate fi luată unilateral, fără argumente care să o justifice", a afirmat Viorel Chivriga.

Expertul a subliniat că astfel de ameninţări din partea Moscovei demonstrează că "Federaţia Rusă este un partener destul de instabil pentru Republica Moldova", or, Moldova are nevoie de pieţe stabile.

În opinia sa, pe liderii de la Moscova îi deranjează că, odată cu orientarea exporturilor moldoveneşti către piaţa Uniunii Europene, ei "pierd instrumentele prin care Republica Moldova poate fi şantajată". El a mai spus că avertismentele Rusiei sînt "ilogice", reprezentînd "o tentativă de intimidare" la adresa Chişinăului.

"Comportamentul Federaţiei Ruse ne dovedeşte că trebuie să mergem înainte, să ne facem temele pentru acasă, implementând prevеderile Acordului de asociere şi de liber schimb cu UE", a spus Viorel Chiviriga.

El a calificat drept "ridicolă" teama exprimată de reprezentanţii Moscovei precum că Republica Moldova, "un stat micuţ, cu un comerţ internaţional destul de limitat", poate să devină o ameninţare la adresa statului rus.

"Liderii celorlalte două state din Uniunea Vamală, formată din Rusia, Belarus şi Kazahstan, nu au făcut nicio aluzie că Republica Moldova devine o "sperietoare" odată cu semnarea Acordului de liber schimb cu UE", a punctat Chivriga.

Igor Şuvalov a declarat că Republica Moldova ar putea fi exclusă din Acordul privind Zona de Liber Schimb din CSI, după ce premierul rus Dmitri Medvedev a cerut decizii urgente ca răspuns la semnarea de către Republica Moldova a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?