X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

A doua şedinţă consecutivă a CUC a fost zădărnicită

4 iul. 2014,, 14:15   Societate
3244 0
Foto: moldovenii.md
A doua săptămînă consecutiv, şedinţa Comisiei Unificate de Control (CUC) este zădărnicită pe motiv că părţile participante nu reuşesc să ajungă la un consens în privinţa agendei. Solicitat de agenţia "Infotag" copreşedintele CUC pentru Republica Moldova, generalul Ion Solonenco, a spus că joi ordinea de zi a şedinţei iarăşi nu a putut fi aprobată din cauza aceloraşi divergenţe.

"În viziunea noastră, există trei aspecte de principiu. Primul: tentativa părţii transnistrene de a amenaja infrastructura postului la ieşirea din Bender spre Chişinău. Acolo există deja patru vagoane mici, aduse la post fără permisiunea comandamentului militar consolidat. Al doilea: lîngă localitatea Doroţcaia au fost efectuate lucrări inginereşti de consolidare. Şanţul care exista acolo a fost săpat atît de adînc (atingînd şi o parte din drumul sătesc care trece pe acolo), încît maşinile circulă cu dificultate, iar ţăranii nu pot ajunge la terenurile lor. Noi apreciem acest fapt ca un obstacol în libera circulaţie a cetăţenilor şi mărfurilor. Al treilea: transformarea postului de pacificatori ai Rusiei nr. 10 de pe podul peste Nistru într-un punct de control trilateral (postul este situat, practic, în centrul Benderului - "I"). există acordul Rusiei în acest sens, consemnat în protocolul nr. 307 din august 1998. Acolo este stipulată clar transformarea postului. Dar Transnistria se opune categoric cererii noastre legitime", a comunicat el.

Solonenco a motivat necesitatea unui post trilateral prin faptul că în prezent, la Bender monitorizarea circulaţiei persoanelor înarmate şi a mărfurilor din partea Tiraspolului este imposibilă. "Iar ele circulă, tocmai aceasta este problema", a conchis copreşedintele CUC pentru R.Moldova.

Generalul a respins cerinţa delegaţiei transnistrene privind necesitatea introducerii unor pacificatori din partea autoproclamatei RMN în Bender. "În oraş, conform legii, se află doar pacificatori din Rusia. Niciun fel de alţi pacificatori. De ce noi trebuie să dereglăm acum echilibrul de forţe, cel puţin, aparent? Este de neînţeles. Sîntem împotriva introducerii pacificatorilor transnistreni", a declarat el.

În opinia lui Solonenco, acţiunile pe care le întreprinde delegaţia Transnistriei au un singur scop: "tensionarea situaţiei prin toate metodele posibile".

Copreşedintele transnistrean al CUC, Oleg Beleakov, a caracterizat comportamentul membrilor CUC pentru R.Moldova, joi, ca pe unul "foarte provocator". "Şedinţa a fost zădărnicită pentru a doua oară consecutiv. Aceasta are legătură cu conjunctura din Moldova, cu tendinţele politice. Anterior şedinţele aveau loc într-un dialog destul de constructiv", a comentat el.

În viziunea lui Beleakov, nu au existat temeiuri pentru zădărnicirea şedinţei, calificînd acțiunile părţii moldoveneşti ca fiind „unilaterale”.

"În oraş trebuie să se afle contingente militare din partea Rusiei, Moldovei şi Transnistriei. O subdiviziune din partea Transnistriei în prezent la Bender nu există. Anterior aceasta nu a provocat neliniştea părţii transnistrene, pentru că în oraş erau dislocate trei batalioane de pacificatori din Rusia. Iar acum Federaţia Rusă şi-a redus uşor prezenţa, astfel, pentru asigurarea egalităţii de forţe a devenit necesară prezenţa pacificatorilor transnistreni în oraş", a declarat Beleakov.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?