Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Kievul se pregăteşte să închidă robinetul cu gaze al ruşilor

3 iul. 2014,, 10:23   Externe
12819 4
Foto: noi.md
Rada de la Kiev analizează astăzi un proiect de lege privind declararea stării de urgenţă în sectorul energetic, care va obliga companiile din domeniu să-şi ignore contractele şi să urmeze dispoziţiile guvernului. Proiectul de lege a fost aprobat de guvern şi vine în contextul în care Rusia a sistat exporturile de gaze pentru Ucraina, dar continuă să folosească gazoductele ucrainene pentru a-şi onora livrările către Europa Centrală şi de Vest.

La 16 iunie, compania naţională de gaze a Rusiei, Gazprom, a sistat exporturile pentru Ucraina, în baza unui litigiu care durează de ani buni şi a unei datorii de cîteva miliarde de euro. Două zile mai tîrziu, Guvernul de la Kiev aviza un proiect privind instituirea stării de urgenţă în sectorul energetic. Principalele puncte ale planului, dădeau asigurări guvernanţii de la Kiev, erau economisirea energiei şi înlocuirea gazelor naturale cu resurse alternative. Starea de urgenţă permite însă Kievului să decidă în orice moment să nu-şi mai pună reţeaua de gazoducte la dispoziţia ruşilor, indiferent de contractele dintre Gazprom şi Naftogaz.

O altă posibilitate este ca ucrainenii să-şi păstreze pentru ei o parte din gazele care le tranzitează ţara pentru a ajunge în ţări precum Ungaria, Cehia, Austria şi Serbia, însă autorităţile de la Kiev au repetat că nu vor apela la niciuna dintre aceste variante. În paralel cu documentul privind declararea stării de urgenţă, guvernanţii au înaintat parlamentului şi un proiect de lege privind eliberarea de autorizaţii pentru companii americane şi europene în vederea „modernizării şi operării a reţelei de gazoducte şi a facilităţilor de stocare a gazelor naturale”.

În paralel cu documentul privind declararea stării de urgenţă, guvernanţii au înaintat parlamentului şi un proiect de lege privind eliberarea de autorizaţii pentru companii americane şi europene în vederea „modernizării şi operării a reţelei de gazoducte şi a facilităţilor de stocare a gazelor naturale”.

Moscova a sistat livrările de gaze către Ucraina din cauza unei datorii de peste 1,5 miliarde de dolari, acţionînd în judecată Kievul la Curtea Internaţională de Arbitraj pentru 4,5 miliarde de dolari. În schimb, Kievul a anunţat că dă în judecată Gazpromul, căruia îi cere înapoi 6 miliarde de dolari. În acelaşi timp, UE a avertizat că s-ar putea confrunta cu un deficit de gaze la iarnă.

Gazele ruseşti continuă să tranziteze Ucraina pentru a ajunge în Europa, în ciuda suspendării livrărilor pentru Ucraina. În acest context, cresc temerile că ucrainenii ar putea decide să închidă gazoductele care trec pe teritoriul său, declanşînd o nouă criză a gazelor precum cea din ianuarie 2009, iscată tot de tensiunile dintre Ucraina şi Rusia. Ucrainenii au cerut la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm reanalizarea contractelor cu Gazprom, care i-ar fi suprataxat din 2010 încoace, motiv pentru care Kievul cere acum recuperarea a nu mai puţin de şase miliarde de dolari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?