X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

România a desemnat operatorul gazoductului Iași-Ungheni

30 iun. 2014,, 14:55   Economie
4095 2
Foto: gandul.info
România a încheiat toate lucrările de construcție a gazoductului Iași-Ungheni pe teritoriul său, inclusiv pe fundul rîului Prut, și a desemnat operatorul care va administra conducta, relatează NOI.md.

Informația a fost comunicată de ministrul Energeticii al României, Răzvan Nicolescu, care a menționat că decizia aprobată sîmbătă de Guvernul României va permite companiei românești „Transgaz” să gestioneze gazoductul pe teritoriul românesc și să devină operatorul livrărilor de gaze naturale prin această conductă.

Potrivit ordonanței Guvernului României, gazoductele care unesc rețeaua de transportare a gazelor naturale a României cu rețelele statelor vecine vor deveni parte a sistemului național de transportare a petrolului și gazelor naturale. Răzvan Nicolescu a menționat că în timpul apropiat partea română va inspecta lucrările efectuate la construcția gazoductului Iași-Ungheni și va discuta cu partea moldovenească aspectele ce țin de conexiunea sistemelor de transportare a gazelor naturale a celor două țări.

Amintim că în calitate de operator al gazoductului Iași-Ungheni pe teritoriul Republicii Moldova a fost desemnată Întreprinderea de Stat „Vestmoldtransgaz”, creată printr-o decizie de guvern.

Gazoductul Iași-Ungheni urmează să fie dat în exploatare pe 27 august 2014. Acesta va deveni prima sursă alternativă de livrare a gazelor naturale în Moldova în scopul sporirii securității energetice a țării. Prin conducta Iași-Ungheni vor fi transportate 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, volum echivalent cu importul anual de gaze naturale a Moldovei (fără regiunea transnistreană). Pentru aceasta însă e nevoie de construit o stație de pompare și conducta Ungheni-Chișinău cu o lungime de 130 km. În prezent Moldova importă gaze naturale exclusiv din Rusia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?