X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 164
Transnistria stiri: 1458

Cel mai vechi penitenciar din Chişinău, lider după numărul de plîngeri

27 iun. 2014,, 14:00   Societate
3569 0
Foto: gzt.md
Cel mai vechi izolator de arest preventiv, construit la mijlocul secolului XIX – penitenciarul Nr. 13 din Chişinău excelează la numărul de plîngeri depuse de deţinuţi împotriva administraţiei acesteia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Potrivit agenţiei "Infotag", informaţia în cauză a fost prezentată joi de directorul Centrului pentru Drepturile Omului în Moldova, Anatoli Muntean, într-o conferinţă de presă dedicată Zilei Internaţionale a susţinerii victimelor torturii.

"Din ianuarie 2008 şi pînă în mai 2014, la CEDO au avut loc nouă şedinţe de judecată, iniţiate împotriva angajaţilor acestui penitenciar. La finele acestora contribuabilii Moldovei au achitat 800 de mii de euro pentru încălcarea articolului trei al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, ce interzice aplicarea torturii sau a măsurilor de violenţă împotriva condamnaţilor sau reţinuţilor", a spus el.

Potrivit lui Munteanu, în pofida acestui fapt situaţia din izolator nu s-a schimbat în bine – unui deţinut îi revine de la 1,5 la 2 m2 de celulă.

În Moldova sînt circa 600 de deţinuţi. Recent Parlamentul a avizat pozitiv construcţia în extravilanul Chişinăului a unui penitenciar modern. Pentru acest scop au fost acordate 46 ha de teren. Bugetul proiectului este de 44,5 milioane de de euro, din care 39 de milioane în formă de credit acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав