X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Leancă: Moldova este gata să se transforme din lider în candidat

27 iun. 2014,, 09:40   Societate
3931 9
Foto: gov.md
"Moldova este gata să devină din fruntaş al Parteneriatului Estic candidat la aderare", a declarat joi prim-ministrul Iurie Leancă în încheierea ultimei reuniuni a Consiliului de Cooperare RM-UE, care s-a desfăşurat la Bruxelles.

Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Serviciul de presă al Guvernului, la eveniment au fost abordate subiecte privind democraţia, statul de drept şi drepturile omului, situaţia economică, din agricultură şi cea din sistemul educaţional.

O sesiune specială a fost dedicată procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Părţile au subliniat importanţa menţinerii dialogului în cadrul formatelor existente de negocieri. Uniunea Europeană a dat asigurări că va continua să acorde asistenţă pentru a apropia comunităţile de pe cele două maluri ale Nistrului.

După aproape două ore de discuţii, Iurie Leancă şi viceministrul grec al Afacerilor Externe, Dimitris Kourkoulas, reprezentantul preşedinţiei elene a Consiliului Uniunii Europene, au susţinut o conferinţă de presă.

Iurie Leancă a menţionat că evenimentul de vineri, cînd urmează să fie semnat Acordul de asociere cu UE, înseamnă un nou capitol în relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

"Următoarea întîlnire va avea loc în formatul Consiliului de Asociere UE-R.Moldova, aşa cum prevede Acordul de asociere, care va fi semnat mîine", a precizat Iurie Leancă.

Şeful executivului s-a referit la paşii următori pe care trebuie să-i întreprindă Republica Moldova, în special de la 1 octombrie, cînd va fi pus în aplicare Acordul.

"Am informat partenerii noştri europeni că miercuri, la şedinţa Guvernului, am aprobat pachetul de măsuri care va ghida instituţiile noastre în realizarea eficientă şi în timp util a Acordului de asociere. Nu avem timp de pierdut, iar noi am făcut alegerea noastră – integrarea europeană", a spus prim-ministrul.

Iurie Leancă a mulţumit preşedinţiei Greciei, partenerilor europeni din instituţiile şi statele membre ale UE care au contribuit şi au susţinut Republica Moldova în avansarea agendei sale de integrare europeană, în special privind eliminarea vizelor europene.

Tot joi, în cadrul Consiliului de Cooperare RM-UE a fost adoptată Agenda de asociere, care stabileşte un set de priorităţi convenite în comun pentru perioada 2014-2016, cu scopul de a pregăti implementarea Acordului de asociere, inclusiv a părţii privind Zona de Liber Schimb.

Agenda incorporează elemente politice, inclusiv dialog politic, reforma pentru consolidarea instituţiilor democratice, statul de drept, independenţa justiţiei, respectul pentru drepturile omului, cooperarea în domeniul politicii externe şi de securitate, precum şi soluţionarea paşnică a conflictelor, cooperarea în domeniul justiţiei, libertăţii şi securităţii. Agenda prevede şi aspecte economice şi comerciale, inclusiv o cooperare sectorială în domeniul energetic, transport, ocuparea forţei de muncă şi protecţie socială.

Vineri, prim-ministrul Iurie Leancă va semna din partea Republicii Moldova Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, în cadrul unei ceremonii la care vor participa şefii de stat şi de guvern din partea celor 28 de ţări membre ale Uniunii Europene.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?