Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Parlamentul va examina un pachet de proiecte de lege cu privire la perfecţionarea achiziţiilor publice

26 iun. 2014,, 10:15   Societate
2809 0
Foto: gagauzinfo.md
Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe a examinat miercuri un şir de proiecte de lege cu privire la modificarea Legii privind achiziţiile publice, direcţionate spre "sporirea eficienţei sistemului de achiziţii publice şi ajustarea acestuia la realităţile economice".

Potrivit agenţiei "Infotag", primul proiect de lege, pregătit de un grup de deputaţi din Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Partidul Democrat (PDM), prevede majorarea valorii estimate a contractelor despre achiziţiile publice de la 40 de mii de lei (pentru achiziţionarea mărfurilor şi serviciilor) şi 50 de mii de lei (pentru achiziţionarea lucrărilor) pînă la 100 de mii de lei şi, respectiv, 150 de mii de lei. De asemenea, se propune majorarea limitei valorii estimate a achiziţiilor de la 200 de mii şi 1 milion de lei la 400 de mii şi 1,5 milioane de lei.

De asemenea, documentul prevede că limitele valorii estimate a mărfurilor şi serviciilor, la achiziţia cărora este obligatorie publicarea anunţurilor despre participare la Buletinul achiziţiilor publice, se vor reduce de la 100 de mii la 50 de mii de lei. În privinţa valorii estimate a lucrărilor suma se reduce de la 500 la 100 de mii de lei.

Potrivit autorilor, cauza acestor modificări a devenit creşterea inflaţiei şi creşterea constantă a preţurilor, iar nivelul actualelor restricţii este semnificativ mai mic decît în ţările regiunii, fapt ce duce la procurarea mărfurilor, serviciilor şi lucrărilor la un preţ mărit, cheltuind astfel resursele financiare publice.

Al doilea document, autorii căruia sînt deputaţii PDM, completează Legea privind achiziţiile publice cu astfel de definiţie ca "oferta", care este un document juridic, prin intermediul căruia operatorul economic îşi exprimă cota sa în contractul de achiziţii publice. Oferta include propunerea financiară (partea ce conţine informaţia despre preţ, tarif şi alte condiţii financiare) şi cea tehnică (partea elaborată în baza cerinţelor planului de afaceri sau a documentaţiei explicative).

Oferta se consideră normal-redusă în cazurile în care preţul acordat, fără TVA, constituie cel puţin 85% din valoarea estimată, prevăzută de organul care achiziţionează. De asemenea, în cazul serviciilor de consultanţă valoarea estimată a achiziţiei nu trebuie să depăşească 200 de lei.

Ultimul proiect de lege, propus de liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, prevede avantaje pentru producătorii autohtoni la procurarea mărfurilor şi serviciilor pentru necesităţile statului.

"Cînd statul cheltuieşte banii contribuabililor, este de dorit ca din aceste resurse să se procure mărfuri autohtone, nu de import. Pentru aceasta se propune să le introducem un plafon preferenţial de 15%", a spus deputatul după şedinţa comisiei.

Prin majoritatea voturilor toate proiectele au fost aprobate. Şeful comisiei, liberalul democrat Veaceslav Ioniţă, a propus unirea proiectelor către discutarea în a doua lectură.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?