Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Dorin Chirtoacă: vizibilitatea asistenţei UE în Republica Moldova are uneori efect de bumerang

20 iun. 2014,, 15:03   Societate
3102 2
Foto: noi.md
"Vizibilitatea integrării europene şi a asistenţei acordate de UE Republicii Moldova au, uneori, efect de bumerang, din cauza că populaţia rămîne în continuare săracă şi nu se poate bucura de modernizarea infrastructurii", a declarat, vineri, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, în cadrul Forumului UE - Moldova, care se desfăşoară la Bălţi.

Potrivit agenţiei "Infotag", în cadrul sesiunii dedicate vizibilităţii asistenţei financiare acordate de UE pentru proiecte în Republica Moldova, edilul a menţionat că oamenii consideră modernizarea infrastructurii un lucru bun, însă îşi doresc şi pensii şi salarii mai mari ca să-şi poată asigura un trai decent.

Primarul i-a acuzat pe politicienii aflaţi la putere de "duble standarde severe" în adoptarea unor decizii, cum ar fi derularea unor privatizări.

Pe de altă parte, a precizat că Primăria Municipiului Chişinău va primi 63 mil. de euro pentru reabilitarea reţelei de alimentare cu apă (staţii de pompare, distribuţie) şi alte 22 de mil. de euro pentru drumuri.

"Aproximativ 150 de mil. de euro au fost obţinuţi în ultimii cinci ani de Primăria Chişinăului pentru dezvoltarea infrastructurii", a spus Chirtoacă, precizînd că este vorba de împrumuturi fără dobîndă sau cu o rată a dobînzii infimă şi de granturi.

Secretarul de stat din Ministerul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a reliefat schimbările pe care le-au adus integrarea europeană în societatea românească, arătînd că transformările nu s-au încheiat.

"Cetăţenii români pot simţi îmbunătăţiri în viaţa lor de zi cu zi: respectarea drepturilor consumatorului, acces la justiţie, servicii publice locale mai bune, preţuri mai reduse la comunicaţii, siguranţa aprovizionării cu energie. Schimbările pozitive aduse de integrarea europeană sînt vizibile nu doar în Bucureşti, dar în toate judeţele şi satele ţării", a afirmat Aurescu.

Deputatul polonez, Josef Lasota, a atras atenţia că responsabilii din RM trebuie să elaboreze proiecte, înainte de a primi finanţare europeană.

"Nu trebuie să aşteptaţi să obţineţi bani şi după aceea să elaboraţi proiectele. Cei care vor avea proiectele pregătite vor primi şi finanţare europeană", a spus Lasota, prevenind că pentru proiectele realizate prin cofinanţare sînt necesare şi resurse proprii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?