Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Cetăţenii RM consideră că UE îi tratează cu precauţie, iar Rusia – insultător…

17 iun. 2014,, 10:55   Societate
3413 4
Foto: cepolicy.org
Cetăţenii Republicii Moldova consideră direcţia europeană parte a interesului naţional, asociind-o cu un trai mai bun şi un viitor mai sigur, relevă un sondaj calitativ prezentat luni de Comisia Atlantică Slovacă şi Institutul pentru Politici Central-Europene.

Acest sondaj reprezintă a doua etapă a unui studiu mai cuprinzător despre percepţiile cetăţenilor RM faţă de Uniunea Europeană, Parteneriatul Estic şi Uniunea Euroasiatică (UVE). Potrivit sondajului desfăşurat toamna trecută, în prima etapă, 44% din populaţie a dat preferinţă UE, faţă de 40% UVE.

Actualul sondaj, realizat între 28 martie şi 11 aprilie, arată că respondenţii rămîn în continuare divizaţi în două categorii mari: cei care sînt dedicaţi parcursului european şi cei care se consideră europeni, "dar dau prioritate independenţei şi intereselor Republicii Moldova".

Ambele grupuri consideră că stabilitatea şi ordinea sînt o prioritate şi trebuie consolidată. De asemenea, cei intervievaţi au menţionat că vor să vadă relaţii sănătoase şi echilibrate cu toţi vecinii şi mai ales cu Federaţia Rusă şi Ucraina, în acelaşi timp, anticipînd dezvoltarea unor legături mai strînse cu Europa.

"O veste cu adevărat foarte bună pentru UE, este că ceea ce face UE se consideră că ar corespunde cu priorităţile Republicii Moldova", a afirmat reprezentantul Institutului pentru Politici Central Europene, Balazs Jarabik, la prezentarea sondajului.

Pe de altă parte, UVE şi Federaţia Rusă sînt considerate furnizoare importante de resurse energetice şi bunuri, dar şi o sursă de presiune politică, sărăcie şi instabilitate. De asemenea, Rusia este catalogată drept o sursă de îngrijorare, insecuritate şi sărăcie.

Potrivit sondajului, "cetăţenii Republicii Moldova încearcă un sentiment de rivalitate între Uniunea Europeană şi Uniunea Euroasiatică, însă nici un respondent nu s-a referit la cea de-a doua structură ca la o prioritate a politicii externe".

"Percepţia este că, deşi UE ar putea să nu-i cunoască suficient de bine pe moldoveni şi, prin urmare, să-i trateze cu precauţie, Federaţia Rusă îi cunoaşte prea bine şi astfel îi tratează insultător", a explicat Balazs Jarabik.

Mulţi respondenţi au exprimat un simţ sporit de afinitate cu naţiunile europene, îndeosebi cu România şi Germania.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?