X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Expert: Republica Moldova are nevoie de o strategie viabilă de securitate economică

10 iun. 2014,, 10:15   Societate
4157 4
Foto: noi.md
Republica Moldova are nevoie de o strategie viabilă de securitate economică, prin care să urmărească diversificarea pieţelor pentru exporturi, forţa de muncă şi importurile de energie, a declarat luni pentru "Infotag", directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Adrian Lupuşor.

"Problema securităţii economice este tratată de autorităţile de la Chişinău ca un subiect tabu. Dar Republica Moldova trebuie să identifice cît mai multe destinaţii pentru exporturi, pentru fluxurile de migraţie a forţei de muncă şi să lucreze la diversificarea importurilor de energie", a subliniat Adrian Lupuşor.

În condiţiile în care Rusia ameninţă cu restricţionarea accesului cetăţenilor moldoveni pe piaţa forţei de muncă, după embargoul impus asupra vinurilor în septembrie trecut, expertul consideră că Republica Moldova ar trebui să negocieze cu cît mai multe state acorduri care să ofere condiţii facile pentru exporturi şi migraţie "chiar şi pe pieţele netradiţionale".

Astfel, muncitorii din Republica Moldova s-ar putea orienta, în opinia sa, către state ca Israel sau Polonia, în timp ce anumite produse ar putea fi vîndute mai uşor în SUA, China sau Turcia.

Pe de altă parte, Adrian Lupuşor a recunoscut că înrăutăţirea relaţiilor cu Federaţia Rusă, ca urmare a deciziei autorităţilor de la Chişinău de a semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, provoacă "îngrijorare".

Viceministrului rus de externe Grigori Karasin, care efectuează luni şi marţi o vizită la Chişinău, a avertizat că semnarea Acordului de asociere, prevăzută pentru 27 iunie, va afecta relaţiile moldo-ruse pe termen lung.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?