X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 164
Transnistria stiri: 1458

Iurie Leancă: Cel mai bun sistem de guvernare pentru Republica Moldova este cel de coaliţie

4 iun. 2014,, 12:10   Politică
4117 8
Foto: noi.md
"Cel mai bun sistem de guvernare pentru Republica Moldova este cel de coaliţie", a declarat premierul Iurie Leancă marţi seară în cadrul emisiunii "Moldova în direct" de la postul public de televiziune, făcînd totalurile unui an de guvernare de la preluarea funcţiei de premier.

Potrivit agenţiei "Infotag", Leancă a menţionat că după un an de guvernare poate afirma cu certitudine că teoria în acest caz este confirmată de practică.

"Evident că orice guvern de coaliţie este un proces mult mai complicat şi mai complex la capitolul elaborarea deciziilor şi găsirea unui compromis rezonabil între actorii politici, care reprezintă interesele societăţii. Un guvern de coaliţie înseamnă însă un echilibru, care ne permite să luăm deciziile într-o manieră sustenabilă, asigurînd dezvoltarea ţării", a spus premierul.

El şi-a exprimat convingerea că în ultimul an Guvernul a demonstrat, în primul rînd, maturitate politică şi capacitatea de a discuta diferite opinii.

"Nu este simplu să găseşti compromisul, dar în general a fost un an bun, cînd cu toţii am demonstrat voinţă, capacitate şi am obţinut un anumit rezultat", a precizat sursa citată.

În alt context, premierul a menţionat că nu are nicio îndoială că Acordul de asociere cu UE va fi semnat şi ratificat.

"Acest acord serveşte strict interesele cetăţenilor Republicii Moldova. Problema este pe cît sîntem noi de pregătiţi să beneficiem de prevederile lui. Acordul de asociere şi cel de Liber Schimb înseamnă resurse financiare ieftine şi pe termen lung, pe care oamenii de afaceri să le investească în producţie, înseamnă drumuri mai bune, sisteme de apă şi canalizare etc.", a relatat Iurie Leancă.

Premierul a ţinut să infirme declaraţiile venite din partea unor reprezentanţi ai opoziţiei, potrivit cărora semnarea Acordului de asociere ar însemna pierderea suveranităţii ţării.

"Aceasta este o campanie de intoxicare şi de dezinformare a cetăţenilor care nu are nimic în comun cu realitatea", a spus şeful cabinetului de miniştri.

Referindu-se la conflictul de marţi din cadrul Adunării Populare a Găgăuziei, premierul şi-a exprimat regretul că au loc astfel de incidente, precizînd că acum Moldova nu are nevoie de astfel de evoluţii, dar de linişte şi stabilitate.

În ceea ce priveşte relaţiile cu Rusia, Iurie Leancă a reiterat că Moldova îşi doreşte ca relaţia cu această ţară să fie una bazată pe respect.

"Din 2009 încoace relaţia cu Rusia a evoluat fără sincope. De cîte ori am mers la Moscova, atît eu cît şi colegii mei, am spus foarte clar că ne dorim asocierea cu UE, dar că asta nu ne împiedică să avem relaţii bune cu Rusia. Eu sînt interesat să merg la Moscova pentru a discuta tot spectrul de probleme care există între cele două ţări", a spus premierul, precizînd că "Moldova are nevoie de o relaţie bună cu Rusia".

Şeful executivului a mai menţionat că autorităţile sînt pe ultima sută de metri pentru a găsi soluţii, astfel încît în cîteva săptămîni să fie anunţată lansarea unor proiecte investiţionale de anvergură în Republica Moldova, care vor permite crearea a sute sau chiar mii de locuri de muncă.

"Ne dorim ca aceste proiecte investiţionale să fie repartizate echilibrat pe întreg teritoriul R. Moldova, ca să nu avem într-o parte a ţării surplus de braţe de muncă, iar în altă parte deficit", a spus premierul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав