X 
Arşiţa stiri: 195
Jocurile Olimpice stiri: 164
Transnistria stiri: 1458

Expert: Rezultatele economice ale primului an de activitate al guvernului Leancă arată pozitiv

2 iun. 2014,, 12:20   Societate
4174 3
Foto: europalibera.org
Deşi deocamdată nu a fost prezentat un raport oficial al primului an de activitate al guvernului Leancă, putem spune că, în general, rezultatele economice arată pozitiv. De această părere este expertul economic al IDIS Viitorul, Tatiana Lariuşin.

Solicitat de "Infotag", expertul a menţionat că creşterea economică de 8,9% nu este pur şi simplu una record, dar a fost asigurată preponderent cu instrumente de piaţă, cum ar fi creşterea exportului, ceea ce înseamnă că în economie au apărut mai mulţi bani "buni", în condiţiile unor indicatori confortabili ai inflaţiei (5,2%) şi şomajului (4,6%).

Expertul a amintit că, potrivit datelor oficiale, salariul mediu a crescut cu 10%, inclusiv al bugetarilor, cu 7%. De asemenea, Moldova şi-a îmbunătăţit poziţia în clasamentul Doing business 2014, ocupînd în prezent locul 75 din 189 de ţări. La capitolul colectării impozitelor şi poverii fiscale Moldova ocupă locul 95 din 189 de ţări în ratingul PWC, deşi lucrurile stau mai prost în domeniul administrării fiscale.

"Chiar şi aşa, atît populaţia, cît şi mediul de afaceri nu simt schimbări spre bine şi, în mare parte, acesta este rezultatul ineficienţei sectorului de stat în general. Deşi la capitolul impozitării Moldova se află la un nivel mediu în regiune, agenţii economici au senzația că plătesc mai mult, iar calitatea serviciilor nu corespunde volumului de impozite achitate. Ei au impresia că cheltuielile pentru dezvoltarea companiilor, care activează legal, sînt mai mari decît în cazul companiilor care activează ilegal", consideră Lariuşin.

În opinia expertului, mai rămîn probleme la capitolul reformei regulatorii, iar în condiţiile în care în cadrul actualei reforme nu se reuşeşte limitarea doar la "ghilotină", poate ar fi cazul să schimbăm ceva în însuşi sistemul actual.

"Probabil, statul reglementează domenii în care nu este necesară implicarea sa, şi nu se descurcă cu misiunea sa, acolo unde fără el este imposibil, de exemplu în diversificarea pieţelor de consum şi demonopolizarea economiei", a spus expertul, atenţionînd asupra necesităţii realizării reformei instituţionale şi, în primul rînd, a reformei administraţiei centrale.

Expertul şi-a exprimat regretul că actualul guvern nu a avut nici timp, nici putere să asigure o comunicare eficientă cu toate grupurile interesate pentru mobilizarea tuturor eforturilor în scopul susţinerii procesului de modernizare a ţării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав